Andrológiai Magánrendelés

Dr. Szabó Ferenc andrológus urológus
Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus
Rendelés:
Humancell Őssejtbank: szerda, csütörtök
Reprosys Termékenységi központ: kedd
REPROSYS RENDELÉS (ÚJ)
KEDD:10-16-ig
ELŐJEGYZÉS:06-30-22-44-139 vagy
06-1-613-6293

(Hétfőtől péntekig 9-16-ig)
Rendelés helye: Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ (M0 Megyeri hídtól 2 percre)
HUMANCELL RENDELÉS
SZERDA:9-16-ig
CSÜTÖRTÖK:9-18:30-ig

ELŐJEGYZÉS:
06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-17-ig)
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)
Rövid előjegyzés!
A Reprosysban 1 héten belül fogadjuk!
Dr. Szabó Ferenc andrológus
Dr. Szabó Ferenc
Andrológus, urológus szakorvos. Európia Andrológiai Akadémia Andrológus szakorvosa. 2000 óta foglalkozom andrológiával,
2007 óta végzek andrológiai szakrendelést a Humancell Őssejtbankban, elsősorban férfi meddőség, merevedési zavarok, prosztata problémák, here és pénisz betegségeinek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.
Műtéti háttér Rókus Kórház egynapos sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van.
védőnő
Mika Zsuzsanna és Szalai Anita asszisztenseket lehet hívni időpont egyeztetés, különböző vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések esetén.
Telefon: munkanapokon 06-20-38-40-408 számon.
Rendelő címe: Bp. VIII. ker. Fiumei út 7.
Humancell Őssejtbank
Nagy Melinda biológus
Nagy Melinda biológus, M.Sc. embriológus.
Több meddőségi centrum vezető biológusaként nagyon sok tapasztalattal rendelkezik a különböző sperma vizsgálati módszerekben is. QuDeGA német minősítő vizsgát tett. HBA és SCSA és HALO spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is végez.
humamcell
Rendelésünk szerdán és csütörtökön a Humancell Őssejtbankban történik. A Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005-ben jött létre elsősorban köldökzsínorvér fagyasztással, donor sperma tárolással, spermafagyasztással foglalkozik. 2007-től andrológiai szakrendelést folytatunk, teljeskörű andrológiai kivizsgálással és teljes labor háttérrel, QuaDeGa laborminősítésű alap spermatogram vizsgálattal ill. speciális spermavizsgálatokkal.
CÍM: BUDAPEST VIII. KER. FIUMEI ÚT 7.
Reprosys Rendelő
Keddi napon a rendelés a Reprosys Termékenységi központban történik.
A Reprosys Termékenységi Központ a meddőség teljekörű kivizsgálás és kezelése történik az alap vizsgálatoktól a lombik programig. A férfi meddőség teljeskörű kivizsgálása és kezelése is lehetséges. Az alap spermavizsgálaton kívül a legmodernebb funkcionális spermavizsgálatokig (SCSA spermium DNS fragmentáció, acrosoma reakciós vizsgálat, spermium ROS vizsgálat stb.). Lehetőség van különböző andrológiai műtétek végzésésre is pl: herebiopszia, varicokele, herecysta stb..
CÍM: Budapest IV KER. MEGYERI ÚT 53.
×
A speciális spermavizsgálatok ondóból történnek, a vizsgálatokat általában keddi és csütörtöki napokon végezzük. A SCSA DNS fragmentáció és HBA vizsgálat előtt 1 hónapon belüli spermavizsgálat javasolt, mivel alacsony spermiumszám ill. rossz motilitás esetén nem érdemes a vizsgálatot elvégezni. Bármilyen kérdés ill. vizsgálat igénye esetén hívja a 06-20-38-40-408 számot. Árakról itt tájékozódhat.

Spermium DNS fragmentáció vizsgálat (SCSA)

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) teszt pontosabb mérési módszer bármely más spermium DNS töredezettséget mérő módszernél, hímivarsejtek tízezreit vizsgálja meg rövid idő alatt. A módszerrel következtetni lehet a férfiak megtermékenyítési képességére, igazolni lehet a pár meddőségének okait, el lehet dönteni a további terápiás és diagnosztikai lehetőségeket.
A SCSA vizsgálat megbízhatóságát több ezer elvégzett vizsgálat és tudományos tények is bizonyítják, ennek ellenére ennek a módszernek is akadnak ellenzői.

Hagyományosan a férfi nemzőképességet a sperma mikroszkópos vizsgálatával végzik, mely során a hímivarsejtek számát, mozgását, alakját vizsgálják.
Sajnos ezek a paraméterek nem mindig adnak választ férfi meddőség okaira ill. mesterséges megtermékenyítésben résztvevő párok sikertelenségeire.
Eddig sok esetben nem tudtuk magyarázni mi a kudarc oka, de ma már elérhető egy új módszer amivel ki lehet mutatni a spermiumok DNS sérülését is, ami a klasszikus spermium vizsgálattal nem lehetséges.

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) módszerrel a hímivarsejtekben lévő DNS állomány sérülését, töredezettségét vizsgáljuk. A hímiavresejtekben DNS információ egy nagyon speciális formában “csomagolva” található. Az információt hordozó DNS szálak külső és belső tényezők hatására sérülhetnek, töredezhetnek ezáltal az átadható DNS sérül, melynek következtében a várt terhesség elmarad, korai vetélés alakul ki, a lombik eljárások sikertelenek lesznek. A DNS sérülést az ún. oxidatív stressz okozza, ez egy összetett folyamat, mely során szabad oxigén gyökök szabadulnak fel és a DNS állományt károsítják. A szabad oxigén gyök felszabadulást okozhatnak a különböző férfi reproduktív rendszert érintő gyulladások, dohányzás, kor, táplálkozás, here visszértágulat, magas here hőmérséklet, alacsony antioxidáns szint és még nagyon sok tényező.

A DNS fragmentációs teszt (SCSA) a férfi meddőségre okait vizsgálja. A termékenyítő képességet sok más tényező is befolyásolja pl. rossz hímivarsejt mozgás, acrosoma működési zavar stb. ezekben a DNS állomány még jó is lehet.
Azonban ha a DNS sérülés fokozott, még normális spermium paraméterek (szám mogás, morfológia) esetén sem jön létre a terhesség.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A spermium DNS sérülést százlékban adjuk meg 15 % százalék alatt DNS fragmentáció esetén kiváló eredmény jelent, kiváló fertilizációs potenciál. 15-30% közötti érték fokozott DNS sérülést jelent, de a megtermékenyítés még jelentősen nem befolyásolja, jó fertilizációs potenciál. 30% feletti DNS fragmentáció esetén a spontán terhesség esélye nagyon alacsony, rossz fertilizációs potenciál.
Hogyan alkalmazható ez a vizsgálat lombik ill. mesterséges megtermékenyítés esetén?

15 % alatti DNS fragmentáció estén intrauterin inszemináció végezhető (IUI). Egy tanulmányban az inszemináció sikerességét vizsgálták különböző fragmnetácós értékek esetén, IUI sikeressége 30% alatti fragmnetáció során 19%-os volt, 30% feletti érték esetén csak 1.5%-os.
15-30% között DNS fargmentáció esetén in vitro fertiliázó ajánlott.
Egy tanulmány szerint 25 % alatti fragmentáció esetén a terhesség 33%-os volt, 50% felett csak 13%-os IVF kezelés során
30%-40% feletti DNS fragmentáció esetén intracitoplamatikus spermium injekció (ICSI) javasolt.

Természetesen a különböző reprodukciós (IUI, IVF, ICSI, PICSI stb.) módszerek kiválasztásánál még nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. Az Amerikai Reprodukciós Társaság állásfoglalása a DNS fragmentációs vizsgálatról a különböző reprodukciós módszerekben a lenti cikkben olvasható.

A spermium DNS fragmentációs vizsgálat nagyon jó módszer azokban az esetekben is mikor nem tudunk a sikertelen lombik eljárásokra magyarázatot adni. Ez főleg azon férfiakra vonatkozik akiknél a hagyományos sperma vizsgálati paraméterek mindent rendben találtak.

Mikor javasolt a SCSA spermium DNS fragmentációs vizsgálat?

 • rossz spermium paraméterek esetén (főleg mozgási és alaki eltérések esetén)
 • ismertlen eredetű meddőség
 • női oldali kivizsgálása és kezelése után továbbra is fenáll a meddőség
 • ismétlődő vetélések után (spontán terehesség ill. lombik esetén is!)
 • lombik eljárások előtt (a különböző lombik módszerek kiválasztására)
 • herevisszér tágulat (azokban az esetkben mikor a hagyományos spermium paraméterek normálisak)
 • daganatos betegségek esetén (kezelések előtt és után)
 • előre haladott kor
 • környezeti károsító hatások esetén
Mikor nem javasolt a DNS fragmentációs vizsgálat?

 • súlyos oligo-astehno-teratozoospermia esetén (alacsony számbeli és mozgásbeli paraméter)
 • nem alkalmas spermium szelekcióra

SCSA DNS fragmentációs vizsgálati eredmény.

Spermium DNS töredezettség vizsgálat

HBA teszt

Az alap spermatogram (nemzőképességi vizsgálat)  vizsgálaton túl (spermiumszám, motilitás, morfológia), ez a módszer további információt nyújt az egészséges hímivarsejtek arányáról.
Megmutatja, hogy melyek az életképes, egészséges spermiumok.
A spermiumok érése során, amennyiben az érési folyamat károsodik  hímivarsejtek fejében ún. citoplazmatikus maradványok  találhatóak, ezek csak nagy nagyítású mikroszkóppal láthatóak.
Emelkedett spermium kreatin foszfokináz  tartalom, szintén a spermiumok funkciózavarára utalhat.
A HspA2  fehérje megfelelő szintje szükséges az egészséges kromoszóma és DNS állományhoz egységéhez, alacsony szint esetén magas a spermium DNS töredezettség.

A HBA  teszttel igazolhatóak ezek az eltérések.
A HBA tesztet mesterséges megtermékenyítés során is alkalmazzák spermium szelekcióra.
1. 4-6 kisebb a kormoszóma eltérések aránya
2. Hialuronsavhoz kötő spermiumoknak lényegesen egészségesebbek.

A HBA-teszt egy, a friss ejakulátumban lévő érett spermiumok arányának megállapítására szolgáló módszer. Az esetleges fertilitás diagnózisához semmiképpen sem elegendő a teszt által kapott eredmény, de segítséget nyújthat a pár későbbi IVF-kezelési lehetőségeinek kiválasztásában. A módszer az érett spermiumok hialuronsavkötő képességén alapszik, mely molekula a petesejtet körülvevő sejtekben, az ún. cumulusban és a tüszőfolyadékban fiziológiásan is jelen van. A hialuronsav kötésére az éretlen vagy hibás fejlődésű hímivarsejtek nem képesek, csak a nagy valószínűséggel ép kromoszóma-állományú, érett spermiumok.


A teszt korlátai: A teszt csak akkor végezhető el, ha a minta tartalmaz mozgó spermiumokat. A nagyon alacsony spermium-koncentrációjú vagy alacsony motilitású minták esetében álnegatív eredményt kaphatunk! A teszt elvégzése előtt minden esetben ajánlott SPG vizsgálatot is végezni.

A módszert fagyasztott-felengedett, valamint feldolgozott mintákon nem validálták, így alkalmazása csak friss (3 óránál nem régebbi) ejakulátum vizsgálatára ajánlott, tehát objektív eredmény a helyszínen nyert mintából várható.

A mintanyerés módja a spermiogram készítésénél leírtakkal egyezik meg. Elfolyósodás után történik a HBA-teszt elvégzése, lehetőleg 1 órán belül.

Megjegyzés: A normál kategóriájú mintáknál a határértéknél magasabb arány nem feltétlenül jelenti a fertilitás növekedését is!

Spermium acrosoma reakció vizsgálat

A megtermékenyítési folyamat során a hímivarsejtnek át kell hatolni a petesejt plazma membránján, ehhez a spermium fejében lévő speciális folyamatra van szükség amivel a petesejtbe tud hatolni. Ha ez a folyamat valami miatt károsodik a megtermékenyülés nem megy végbe. A normális spermaképet mutató mintáknál a nem megfelelő acrosoma reakció akár 30%-os is lehet.
A nem megfeleő acrosoma reakció mérhető és kimutatható igy elkerülehető a további felesleges inszemináció ill. in vitro fertilizáció és egyből ICSI (intracitoplazmatikus megtermékenyítés végezhető
 • A természetes úton létrejövő termékenyítésnél az akroszóma reakció a feltétele annak, hogy a spermium és a petesejt örökítő anyaga egybeolvadjon és létrejöjjön a zigóta.
 • Ha nincs akroszóma reakció, nincs természetes úton elinduló embriogenezis sem (pl. globozoospermia).
 • Minél kisebb a spermiumok akroszóma reakcióra való hajlama, annál kisebb az esély a természetes úton való termékenyülésre.
 • Ha nincs esély a természetes úton való termékenyülésre, akkor asszisztált reprodukciós technikákat (ART) alkalmaznak.
 • Az ART-on belül mind az inszemináció, mind pedig az in vitro fertilizáció (IVF) esetében is szükséges az akroszoma reakció, mert hiányában elmarad a termékenyítés.
 • Tehát ha nem megfelelő az akroszóma reakció, megfontolandó az inszeminálás és az IVF kihagyása és direkt ICSI alkalmazása.
 • Mivel az ICSI-nél is jobb a születési arány, ha akroszóma reakciót mutató spermiummal végzik, ezért rossz akroszóma reakciót mutató spermiumokat az ICSI előtt célszerű akroszóma reakcióra stimulálni.

Spermium szabad oxigén gyök (ROS) vizsgálat

A környezeti hatások (pl. dohányzás, mele, xenoösztrogének stb.), gyulladások, dohányzás, WIFI ill. mobilsugárzás, herevisszértágulat mind növeli az ún. szabad oxigén gyökök szintjét, ezek az anyagok a spermium DNS károsodását okozzák. A vizsgálattal ezeket a szabad oxigén molekulákat tudjuk kimutatni.

Spermium ellenes antitest (MAR)

Ezzel a vizsgálattal a hímivarsjet ellenes antitestek vizsgálhatók. Az antitestek olyan fehéreje molekulák melyek a hímivarsejtekhez kapcsoldóva gátolják azok mozgását ill. agglutinációját okozzák. Az antitestek akkor keletkezhetnek mikor a vér-here gát megsérül pl. hereműtétek esetén.

Interleukin 8 vizsgálat

Az Interleukinek olyan molekulák, melyek gyulladásos folyamatokban termelődnek. Vizsgálatával a tünetmentes gyulladások (pl. prosztata) igazolhatók.

ROS(spermium szabad oxigén gyök vizsgálati riport.

Spermium szabad oxigén gyök
Angol nyelvű összefoglaló a DNS fragmentáiós teszt lehetőségeiről előnyeiről és hártányairól (nem alkalmas spermium szelekcióra ill. alacsony spermium szám esetén sem érdemes elvégezni). Ez egy nagyon jó cikk a férfi sperma vizsgálatokkal kapcsolatban.
A cikk teljes szövege itt olvasható.
Stacks Image 12185
Az Amerikai Reprodukciós Társaság módszertani levele a DNS fragmentációs vizsgálatról.

ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Szabó Ferenc
androlólus-urológus adjunktus
Andrológiai magánrendelésünkön férfi meddőség, merevedési zavararok, prosztata problémák, tesztoszteron hiány, here és péniszbetegségek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.

KAPCSOLAT

Időpont egyeztetés:
HUMANCELL
06-20-38-40-408
számon (szerda,csütörtöki rendelésre)

SZERDA: 9-16-ig, CSÜTÖRTÖK: 9-18:30-ig

REPROSYS
06-30-22-44-139
számon
(keddi rendelésre)

KEDD:10-16-ig

SZERDAI ÉS CSÜTÖRTÖKI RENDELÉS
Rendelés helye:
Humancell Őssejtbank
Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.

KEDDI RENDELÉS
Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ


SZOLGÁLTATÁSAINK:

 • alap spermavizsgálat (szám, mozgás, morfolólógai stb.)
 • speciális spermavizsgálatok (HBA, SCSA spermium DNS fragmentáció, spermium acrosoma reakció vizsgálat, MAR teszt, ROS teszt)
 • prosztata PMN elasztáz és IL6 és IL8 vizsgálat
 • andrológia és urológiai szakvizsgálat
 • here és pénisz ultrahang
 • hormon vizsgálatok (FHS, LH, tesztoszteron, prolaktin, TSH)
 • genetika vizsgálat (kariotpizálás, Y kromoszóma mikrodeléció, CFTR mutáció)
 • gyulladások vizsgálata (ondó és vizelet tenyésztés)
 • speciális PCR vizsgálatok (Chlamydia, Ureoplasma, HPV)
 • condyloma szűrés és kezelés (HPV PCR)
 • általános laborvizsgálatok
 • prosztata szűrés (PSA, vizelet, ultrahang)
 • általános laborvizsgálatok
 • REPROSYS TERMÉKENYSÉGI KÖZPONTBAN teljeskörű lombik program előtti kivizsgálás és lombik program
 • ismétlődő vetélések kivizsgálása