Rövid előjegyzés!
A Reprosysban 1 héten belül fogadjuk!
Dr. Szabó Ferenc andrológus
Dr. Szabó Ferenc
Andrológus, urológus szakorvos. Európia Andrológiai Akadémia Andrológus szakorvosa. 2000 óta foglalkozom andrológiával,
2007 óta végzek andrológiai szakrendelést a Humancell Őssejtbankban, elsősorban férfi meddőség, merevedési zavarok, prosztata problémák, here és pénisz betegségeinek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.
Műtéti háttér Rókus Kórház egynapos sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van.
védőnő
Mika Zsuzsanna és Szalai Anita asszisztenseket lehet hívni időpont egyeztetés, különböző vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések esetén.
Telefon: munkanapokon 06-20-38-40-408 számon.
Rendelő címe: Bp. VIII. ker. Fiumei út 7.
Humancell Őssejtbank
Nagy Melinda biológus
Nagy Melinda biológus, M.Sc. embriológus.
Több meddőségi centrum vezető biológusaként nagyon sok tapasztalattal rendelkezik a különböző sperma vizsgálati módszerekben is. QuDeGA német minősítő vizsgát tett. HBA és SCSA és HALO spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is végez.
humamcell
Rendelésünk szerdán és csütörtökön a Humancell Őssejtbankban történik. A Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005-ben jött létre elsősorban köldökzsínorvér fagyasztással, donor sperma tárolással, spermafagyasztással foglalkozik. 2007-től andrológiai szakrendelést folytatunk, teljeskörű andrológiai kivizsgálással és teljes labor háttérrel, QuaDeGa laborminősítésű alap spermatogram vizsgálattal ill. speciális spermavizsgálatokkal.
CÍM: BUDAPEST VIII. KER. FIUMEI ÚT 7.
Reprosys Rendelő
Keddi napon a rendelés a Reprosys Termékenységi központban történik.
A Reprosys Termékenységi Központ a meddőség teljekörű kivizsgálás és kezelése történik az alap vizsgálatoktól a lombik programig. A férfi meddőség teljeskörű kivizsgálása és kezelése is lehetséges. Az alap spermavizsgálaton kívül a legmodernebb funkcionális spermavizsgálatokig (SCSA spermium DNS fragmentáció, acrosoma reakciós vizsgálat, spermium ROS vizsgálat stb.). Lehetőség van különböző andrológiai műtétek végzésésre is pl: herebiopszia, varicokele, herecysta stb..
CÍM: Budapest IV KER. MEGYERI ÚT 53.

Andrológiai Magánrendelés

Dr. Szabó Ferenc andrológus urológus
Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus
Rendelés:
Humancell Őssejtbank: szerda, csütörtök
Reprosys Termékenységi központ: kedd
REPROSYS RENDELÉS (ÚJ)
KEDD:10-16-ig
ELŐJEGYZÉS:06-30-22-44-139 vagy
06-1-613-6293

(Hétfőtől péntekig 9-16-ig)
Rendelés helye: Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ (M0 Megyeri hídtól 2 percre)
HUMANCELL RENDELÉS
SZERDA:9-16-ig
CSÜTÖRTÖK:9-18:30-ig

ELŐJEGYZÉS:
06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-17-ig)
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)
Tesztoszteron szint csökkenést hypogonadizmusnak nevezzük, amennyiben ez korán 20-40-es években következik be age onset (AOH) hypogonadizmusnak, ha 50-70-es években alakul ki late onset hypogonadizmusnak hívjuk (LOH). A 50-es évektől jelentkező tesztoszteron szint csökkenést a férfi klimax ill. andropausa jelzőkkel is szokták illetni, habár ez nem egy hirtelen jelentkező tünet, hanem egy lassan kialakuló kórkép.
TESZTOSZTERON HIÁNY TÜNETEI+ALACSONY TESZTOSZTERON SZINT=TESZTOSZTERON PÓTLÁS

Általában a 12 nmol/l alatti tesztoszteron szintet tekintjük alacsonynak, habár a hiánytünetek már 15 nmol/l-es szintnél is kialakulhatnak, főleg a libidó csökkenés.
Tesztoszteron pótlás lehetséges módjai:
1. Teszoszteron gél naponta
2. Tesztoszteron injkeció (izomba vagy bőr alá) heti 1-2x
3. HCG injekció mono vagy kombinációs terápia bőr alá
4. Antiöszrogén terápia
5. Aromatázgátló kezelés
Melyek a tesztoszteron hiány tünetei?

A tesztoszteron hiány egyik legjellegzetesebb tünetei:
 • a nemi vágy (libidó)  csökkenés
 • a merevedési zavar (gyengébb erekció, nem tartós erekció), ezek mellett  
 • csökkent energiasztint
 • depresszív hangulat
 • hasi elhízás
 • csökkent izomerő
 • csökkent koncentráció képesség
 • csökkenő magasság
 • csontritkulás is megfigyelhető
 • gyérebb szőrzet (főleg hónaljaban)
Tesztoszteron szint normalizálása esetén drámai változások következnek be: nő a nemi vágy, javul az erekció, javul a szellemi és fizikai teljesítősképesség.

Mitől csökkenhet a tesztoszteron szintje?

 • A tesztoszteron hiány előfordulhat  valamilyen hereműködési zavar miatt (a here nem képes tesztoszteront termelni megfelelő mennyiségben)  vagy az agyalapi mirigy nem termel megfelelő mennyiségű LH hormont a here Leydig sejtjeinek stimulálására.
 • Néhány gyógyszer is képes csökkenteni a tesztoszteron szintet  pl. Nizoral, prednizolon ill. különböző anatcidumok is.
 • A tesztoszteron szint csökken a kor előrehaladtával ill. különböző betegségek miatt. Különböző genetikai eltérések is okozhatnak tesztoszteron szint csökkenést.
 • Ha túl sok tesztoszteron alakul át ösztradiollá szintén tesztoszteron hiányt okoz (túlzott alkohol fogyasztás miatt a máj nem képes az ösztradiolt elimnálni).
 • Ha az SHBG hormon szintje magas (ehhez a fehérjéhez kötődik a tesztoszteron), kevés lesz az aktív szabad tesztoszteron (korral  az SHBG szintje nő).
 • Ha LH szint csökkent az agyalapi mirigyben  (2 miU/l alá) szintén csökken a herében a tesztoszteron termelés.
 • A herékben csökken a tesztoszteron termelés képességüket ekkor az LH 10 mIU/l feletti.
 • DHEA szintje nagyon alacsony, a tesztoszteron előhormonja, a mellékvese kéreg termeli.
 • Fertőzések, gyulladásos betegségek miatt.
 • Magas prolaktin szint amit az agyalapi mirigy termel szinté csökkent a tesztoszteron szintet, negatív gátlás révén.

Tesztoszteron hiány diagnózisa

A  tesztoszteron hiány valószínűségét a fent említett hiánytünetek vetik fel egyrészt, másrészt a laborvizsgálati eredmények adhatnak konkrét  választ erre (persze ez sem mindig igaz l.d. később).
A laborvizsgálatoknál legtöbbször az alsó határ 300 ng/dl (10.4 nmol/l) ill. 350 ng/dl (12.1 nmol) ez laboronként változik a felső érték 1000 ng/dl (34.7 nm/l) de ez is más érték lehet a különböző laborokban. A szabad tesztoszteron  3.06-24 ng/dl (39.3 pmol/l-308 pmol/l).
A tesztoszteron szintek életkorral is változnak.
A tesztoszteron mérése sok szempontból vitatott. Különböző mérési módszereket használnak a laborok, különböző normál érték tartományokat adnak meg.Az egyetlen standarizált és validált  módszer a az ekviriblium dialízisen  alapuló módszer vagy a szabad tesztoszteron számítás a total tesztoszteronból és SHBG szintekből. A  tesztoszteron szint  napközben főleg fiatal korban csökken, 40 év felett ez már nem annyira jellemző. Befolyásolja a napi ingadozást a táplálkozás, sport,  alkohol, stressz, cukorfogyasztás. Sok orvos reggel éhgyomorra javasolja a tesztoszteron vizsgálatot  mivel az inzulin szint változás is befolyásolhatja azt.
Az átlag tesztoszteronszintek  20-40 év közöttt (9-37 nmol/), 40-60 (12.1 nmol/l-30 nmol/l) 60 év felett  (12.1 nmol/l- 24 nmol/l).
Talán a legpontosabb tesztoszteron szintet a 24 órás ürített vizeletben lévő átlag tesztoszteron szint mutatná, de ez a napi gyakorlatban nem terjedt el.
A tesztoszteron szint napközbeni ingadozása miatt is érdemes legalább két alkalommal vérszint vizsgálatot végezni a bizonytalan esetekben.

Mit tekintsünk alacsony tesztoszteron szintek?

Az európai ill. amerikai módszertani levelek álláspontja kissé eltér az értékekben.
Tesztoszteron pótlás javasolt olyan férfinél aki a tesztoszteron hiány tüneteit produkálja,de a laborban épp a normál érték felett van a tesztoszteron szintje pl. 12.3 nmol/l?
Több olyan cikk is megjelent, mely azt javasolja ,hogy az értékeket tekintsük irányadónak, de a beteg panaszait vegyük figyelembe a tesztoszteron pótlás beállításakor.


Kiknek javasolt a tesztoszteron pótlás?

A tesztoszteron pótlás célja nem a teljesítménynövelés, hanem a megfelelő egészséges kiegyenesúlyozott életminőség elérése.
Fontos, hogy amennyiben lehetséges a tesztoszteron hiány okát kell kideríteni és azt kell kezelni (pl. magas prolaktin szint, elhízás, pajzsmirigy betegségek, gyógyszermellékhatások stb.).
A tesztoszteron pótlás eldöntésénél fontosak  a laborértékek is, de a beteg panaszainak meghallgatása még fontosabb.

Tesztoszteron növelés természetes úton.

1.Görögszéna (Fenugreek): Egy tanulmányban 30 fiatal görögszéna kivonatot kapott, a total tesztoszteron  7-10%-al emelkedett.  A tesztoszteron DHT átalakulást gátolja. Növelheti a libidót is.  
2. Tribulus terristris: Sajnos a tanulmányok azt mutatják, hogy nem növeli a teszoszteron szintet, de a libidót és az erekciót javíthatja (NO hatás).
3. Tongkat Ali (Eurycoma Longfolia):  Sajnos tanulmányok nem igazolták, hogy a tesztoszteron szintet emelné. Segíthet olyan esetekben mikor panaszokat a magas ösztrogén szint okozza. Vigyázni kell a szedésévél a toxikus mellékhatások miatt.
4. Cink: néhány tanulmány igazolta, hogy a cink szedésével növelhető a tesztoszteron szint, mások ezt nem támasztották alá. Magas ösztrogén szint esetén hasznos a szedése 50mg/nap dózisban.
5. Maca:  tanulmány nem igazolta, hogy növeli a tesztoszteron szintet, de a libidót növelheti.
6. D vitamin: D vitamin pótlás esetén egyes tanulmányok 2-3 nmol/l emelkedést igazoltak, alacsony tesztoszterin szint esetén. Tesztoszteron hiány esetén érdemes a D viatmin szintet is ellenőrizni.
7. Chyrisin: természetben előforduló izoflavin. Gátolja a tesztoszteron ösztradiol átalakulást.Hatásosságáról szintén megoszlanak a vélemények.
8. L Arginin  NO donorként elsősorban merevedési zavarokban lehet hatásos, L Citrulline hasonló hatású.
9. L Carnitin  elsősorban merevedési zavarok kiegészítő terápiájaként hatásos.
10. DHEA, dehidropeiandrosztendion a tesztoszteron előanyaga, a mellékvese kéreg termeli. Alacsony DHEA S szint esetén a DHEA pótlás jó hatású lehet, napi dózis 50-100 mg/nap.
11. Rendszeres testmozgás, jó alvás, stressz csökkentése segítik a normál tesztos
zteron szint megtartását.

TESZTOSZTERON PÓTLÁS GYÓGYSZEREKKEL

Tesztoszteron pótlás lehetséges módjai:
1. Tesztoszteron gélek (Androgel, Testim) adagolás:naponta bőrre
2. Tesztoszteron injekciók (tesztoszteron enanthat (Testosteron Depot Jenapharm, Rotexmedica, Testoviron Depot Schering), tesztoszteron undekonát (Nebido)
adagolás:hetente izomba vagy bőr alá(heti 1x vagy 2x sc.), 3 havonta izomba
3. Antiösztrogének (Clostilbegyt, Tamoxifen).
adagolás: naponta, kétnaponta
4. HCG (Pregnyl, Choragon) monoterápia
adagolás: naponta vagy hetente 2-3x bőr alá
5. HCG+Tesztoszteron gél vagy tesztoszteron injkeció
adagolás: hetente 2x
6. Aromatázgátló (Arimidex) magas ösztrogén szint esetén
adagolás: hetente 2-3x
TESZTOSZTERON HIÁNY TÜNETEK+ALACSONY TESZTOSZTERON SZINT= TESZTOSZTERON PÓTLÁS

Tesztoszteron határértékek
Európai (EAU, EAA): 8 nmol/l (230 ng/dl) alatt egyértelmű hiány, 8-12 nmol/l (230 ng/dl-350 ng/dl) tesztoszteron pótlás tünetek és szabad tesztoszteron szint alapján kell mérlegelni.
Amerikai Endokrinológiai Társaság (300 ng/dl (10.4 nmol/l) tekinti alsó határétéknek.
AACE 200 ng/dl (7 nmol/l) tekinti alsó határértéknek.
A napi gyakorlatban sok klinikus a 12 nml/l (350 ng/dl) alatti értéket tekinti alacsonynak.
Az eredmények értékelésénél ne csak a tesztoszteron szintet vegyük figyelembe, hanem a beteg panaszait is!
Tesztoszteron készítmények

Átlagos férfi 4-15 mg tesztoszteron termel naponta, ezt a mennyiséget kell pótolni.
1. Szájon át szedhető készítmény az Andriol, hosszútávú szedése tesztoszteron pótlásra nem javasolt. Sajnos a májműködést megterheli a májenzimek szintjét megemeli. Másik hátránya, hogy gyorsan lebomlik. Másik szájon ád alkalmazott készítmény a Proviron, ez tulajdonképpen dihidrotesztoszteron, a tesztoszteron egy metabolitja, nem javasolt az alkalmazása mivel nem érvényesül a tesztoszteron teljes hatásspektruma, jó hír viszont, hogy a májműködést nem befolyásolja a májműködést.
2. Injekciós készítmények(testosteron enanthat): Magyarországon sajnos nem kaphatóak, de Németországból megrendelhetők hivatalosan receptre felírható készítmények. Ezek a tesztoszteron enanthate (Testosterone Depot Jenafarm 250 mg/ml, Testosterone Depot Rotexmedica 250 mg/ml, Testoviron Depo Schering 250 mg/ml álatlában 3-5-10 ampullás kiszerelésben) és Testex Prolongatum 250 mg (tesztoszteron cypionat).
Hetene érdemes adagolni ezeket a készítményeket így kivédhető a kezdeti nagyon magas tesztoszteron szint emelkedés ill. csökkenthető az aromatizáció. Régebben 2-3 hetene intarmuszkulárisan adták, de ilyenkor a "hullámvasút" effektus fordul elő, kezdeti magas majd alacsonyabb tesztoszteron szintek alakulnak ki, ez sokszor megterhelő volt a pácienseknek. A heti dózis 100 mg körül van ezeknél a készítményeknél. Újabban ezeket a készítményeket subcutan is alkalmazzák, így az adagolás és az injekciózás sokkal kevésbé megterhelő. Több tanulmányt is végeztek 50-100 mg testosteron enanthat subcutan adásávál, nagyon  jó eredményeket értek el. Több amerikai klinika is a subcutan adást javasolja, heti 1 ill 2 alkalommal. A subcutan adásnál valamivel kisebb dózisokat kell adni, azoknál is hasznos akiknek alacsony az SHBG szinjük.
Subcutan  adagolást 25 G -29 G 16 mm-es tűvel lehet végezni, az egyszerre beadott térfogat nem lehet több 0.5 ml-nél.  A beadás helyén kialakulhat bőrpír ill. kisfokú gyulladás.
Az injekció kezelés ára viszonylag olcsó havonta k.b. 4000-5000 Ft körüli.
Tesztoszteron 3 havi injekció Nebido.
A Nebido injkeció 4 ml 1000 mg testosterone undeconat injekció adását jelenti izomba. Beadásnál nagyon lassan kell beadni.
Egyenletes felszívódása van, megfelelő tesztoszteron szintet biztosít. Elsősorban olyan esetekben javaslom használatát amikor a herék nagyon kicsik (pl: Klinefelter szindróma) vagy hiányoznak (pl. heretumor műtét miatt) ill. ritkábban olyanoknál akik a heti injekció beadását nem szeretnék ill. munkájuk nem teszi lehetővé a heti injekciózást. A hátránya, hogy a dózisbeállítás nem lehetséges, előfordulhat hogy a 3. hónapban egyesek már érzik tesztoszteron hiány tüneteit.  Használata során a here mérete csökken, a centrális FSH és LH gátlás miatt ill. azoospermia alakul ki ( spermiumok nem találhatók az ondóban).
OEP támogatás nélkül 24-25 000 Ft a 3 havi kölsége. OEP támogtással hypogonadizmus esetén k.b. 2500 Ft.
3. Teszoszteron gélek: Magyarországon Androgel  és Testim érhető el 50 mg-os naponta alkalmazandó kenőcs formájában, 5 mg tesztoszetront tartalmaz. Ára havonta kb. 12000Ft, OEP támogatással igazolt hypogonadizmus (pl. Klinefelter szindróma, here eltávolítsa) esetén havonta kb. 1500 Ft .
A tesztoszteron kenőcs jó szérum tesztoszteron szintet biztosít, naponta kell a bőrre kenni, használatával a természetes tesztoszteron termelés utánozható. Felkenés után vigyázni kell, hogy gyermek ill. nő 1-4 óráig  a bekent területtel ne érintkezzen. A gélek jobban emelik  a dihidrotesztoszteron és az ösztrogén szintet is (a bőrben nagyobb az aromatizáció). Nagyobb bőrterületre történő kenés jobb emeli ezeknek a szintjét. A bekent területen  fokozódhat a szőrnövekedés, sajnos ez nem érvényes a fejre. Sokan megosztják a napi dózist reggelre ill estére, ez azoknál hasznos akiknél az SHBG alacsony szinten van.  A kézzel történő kenésnél sajnos a felvitt tesztoszteron a kéz bőréről  kevésbé szívódik fel, ezért érdemes lehet az alkarok belső felszínére kinyomni a tasak tartalmát, majd a két alkart összedörzsölve elkenni azt, majd a két alkart a törzs oldalához kenni, ezzel a veszteségek minimalizhatók. Nem kell erősen összedörzsölni az alkarokat, mivel az akohol elpárolog a tesztoszteron por pedig a földön végzi.
A vérvételnél nagyon fontos, hogy a felkenés után 4-6 órával történjen meg a tesztoszteron szint ellnőrzés, ez fogja mutatni a reális tesztoszteron szintet, felkenés után másnap 24-27 órával csak nagyon alacsony szintet mérhetünk csak.
A gélek nem szívódnak fel mindenkinél ugyanolyan jól, függ a bőrtipustól, időjárástól is.
Ha valaki úgy érzi, hogy nem hat a gél fontos tisztázni, hogy hogyan keni fel, milyen dózsiban, milyen a tesztoszteron és ösztrogén szintje. Lehet, hogy a gél jól felszívódik,de az ösztrogén szint túl magas, akkor nem fogja érezni a pozitív hatást.
4. HCG injekció: Pregnyl 5000 NE, Choragon 5000 NE. A terhes nők placentája termeli LH hatású hormon. A LH hormon felel  férfiakban a Leydig sejtek stimulálása által a tesztoszteron termelésért.
A HCG jól használható olyan esetekben mikor az agyalapi mirigy LH hormon termelése csökken, ennek következményeként pedig a herében csökken a tesztoszteron termelés. HCG-t alkalmazzuk anabolikus szteroid kezelés után a hereműködés beindítására ill. tesztoszteron terápia kiegészítésre a hereműködés fenttartására. Általában 50 év alatt monoterápiaként is adható, amikor a here még képes megfelelő mennyiségű tesztoszteront termelni.
A HCG megakadályozza a heresorvadást tesztoszteron terápia során. A HCG-nek LH és kis mértékben FSH hatása is van.   
A HCG-ből  sokszor nagyon alacsony dózisok is elegendőek a hereműködés fenntartására, ezzel utánozva az LH hatást. Nem érdemes nagy dózisokat adni  mivel nem termelődik több tesztoszteron ill. csökken a Leydig sejt receptorok érzékenysége is.
HCG monoterápia: HCG injekcióval LH hatást utánozva  a tesztoszteron termelés fokozható, a HCG injekciót nagyon alacsony dózsiban naponta vagy kétnaponta kell adagolni, így szinte fiziológiás tesztoszteron termelés érhető el. HCG lehet javasolni olyan esetekben is amikor a pár még gyermeket szeretne.
HCG+testoszteron injkeciós kezelés: A heresorvadás kivédésére és a saját tesztoszteron szint termelése miatt hasznos az injekeciós kezelések mellé  hetente kétszer HCG injekciót adni alacsony dózsiban, általában a tesztoszteron adása előtt két napon.
HCG+ tesztoszteron gél: Tesztoszteron gél mellé heti 2x javasolt alacsony dózisú HCG injekciót adni bőr alá.
5.
SERM: szelektív ösztrogén receptor modulátor (Clostilbegyt, Tamoxifen, Ziatazonium).
Ezek a gyógyszerek az agyalapi mirigy FSH és LH termelésének stimulálása által növelik a tesztoszteron szintet.
A  Clostilbegytnek antiösztrogén ill. ösztrogén hatása is van. A dózis napi 12.5-50 mg lehet. Sokszor nem elég, hogy a tesztoszteron szint emelkedik, az ösztrogén hatás miatt elmaradhat a  pozitív hatás. Egyrészt az SHBG szint emelkedés másrészt az Clostilbegyt ösztrogén receptor stimuláló hatása miatt.
6.
Aromatáz gátló: Arimidex 1 mg.
Ez a gyógyszer gátolja az aromatáz enzimet, mely tesztoszteront átalakítja ösztrogénné.
Adagolásánál figyelni kell az ösztrogén szintet mivel a túl alacsony szint lipidanyagcsere zavart, csontritkulást, endothel diszfunkciót és libidó csökkenést is okozhat.
Tesztoszteron kezelésnél elsősorban a magas ösztrogén szint miatt létrejövő gynecomastia esetén alkalmazhatók.
Fogyással is csökkenthető az aromatizáció.
Heti 0.25 mg-0.5 mg 2x általában elegendő (hosszú felezési idő).
Alkalmazható  sebészi spermium nyerés előtt is a hereműködés stimulálására olyan esetekben amikor a tesztoszteron szint alacsony és az ösztradiol szint magas (obes pácienseknél elsősorban).
Önmagában alkalmazva is hatásos lehet alacsony tesztoszteron, magas ösztradiol, alacsony FSH, LH szint esetén,de adagolásnál fontos az ösztradiol szint ellenőrzés (libidó csökkenést is okozhat a nagyon alacsony szint).
Az FSH és LH szintet emelni fogja (nem érvényesül az ösztorgén gátlás).

Anabolikus szteroid kúra utáni agyalapi mirigy és hereműködés újraindítása.

A kezelés 15 napig minden másnap 2500 IU HCG adásával kezdődik, ez beindítja a here tesztoszteron termelését, majd Clostilbegyt és Tamoxifen együttes adásával folytatódik, ez az agyalapi mirigy működését serkenti. A tamoxifen és Clostilbegyt együttes adása során a két gyógyszer verseng az ösztrogén receptorok blokkolásán így a hatás sokkal erősebb. A Clostilbegyt kezelés 30 napig, Tamoxifen kezelés 45 napig tart.
A tesztoszteron pótlás egyénileg kell kialakítani, mivel  mindenki másképp reagál a kezelésekre.
A kezelést
érdemes tesztoszteron géllel kezdeni, a könnyű alkalmazhatóság miatt, de kezdetekben használható a Clostilbegyt ill. Tamoxifen ill. HCG mono vagy kombinációs terápia is. Az antiösztrogén kezelés esetén tapasztalatom szerint a libidó, erőnlét, erekció sokszor nem korrelál a labor által igazolt emelkedett tesztoszteron szinttel.

Az injekciós kezelésnél kezdetben 80 mg tesztoszteron enanthat heti 1x im. vagy sc.  vagy heti 2x40 mg tesztoszteron enathat sc.  alkalmazható. Az alacsonyabb dózissal kivédhető a nagy tesztoszteron szint ingadozás.
Magas ösztrogén szint esetén heti 2x alacsony dózisban Arimidex alkalmazható.
3 havonta Nebido 1000 mg tartós tesztoszteron pótlásra alkalmazható, én elsősorban olyan esetekben használom mikor a herék kicsik vagy hiányoznak.

Subcutan (bőr alá) adott tesztoszteron injkeció adásáról szóló cikkek és videók.
Subcutan adott tesztoszteron injekció oktató videó.
Subcutan adott tesztoszteron injkecióról szóló cikkek:


  Presentation Number: SUN-0056
  Date of Presentation: June 22, 2014

  Subcutan adott tesztoszteron enanthate injekció:
  Tűméret 25G 16 mm-27-29 G 11mm-es. A fokozott viszkozitás miatt a vékonyabb tűvel lassabban lehet az injekciót beadni ill. fontos beadás előtt az esetleg hűtőből kivett készítményt felmelegíteni testhőmérsékletre.
  Beadott menn
  yiség 0.2-0.5 ml lehet.
  subcutan tesztoszteron adás

  Tesztoszteron kezelés mellékhatásai

  Emelkedett vörösvértestszám (eryhtrocytózis). Oka a tesztoszteron általi hepcidin gátlás.
  Emelkedett heamatokrit szint 53% felett, 180 g/l HGB szint. Nő a vér viszkozitása és a kardiális betegségek kockázata. Leggyakrabban az injekciós tesztoszteron készítményeknél tapasztalható (cypionat, enanthate). Megoldás: véradás vagy vérlebocsájtás (phelbotomia). A tesztoszteron szintet nem szabad túl magasra emelni, meg kell taláni azt az ideális szintet ami mellett nem emelkdedik jelentősen.Véradó csak 65 év alatti egészséges ember lehet.

  Gynecomastia (mell nagyobbodás) ill. mell érzékenység, szerencsére ritkán fordul elő, tesztoszteron túladagoláskor alakul ki. Oka a tesztoszteron átalakulása ösztrogénné. Kezelése a tesztoszteron adagolás csökkentése, antiösztrogén adása (Tamoxifen), aromatázgátló adása (Arimidex) 1 mg/nap, majd 0.5 mg heti 3x.
  Pattanás, zsíros bőr: oka a dihidrotesztoszteron szint növekedés. Fiziológiás tesztoszteron szint kezelésnél ritka. Tesztoszteron szint csökkentés ill. lokális kezelés.
  Hajhullás: oka a magasabb dihidrotesztoszteron szint. Sajnos ez előfordulhat a tesztoszteron kezelénél. Kezelés Nizoral shampon ill. finasterid 1 mg (merevedési zavart és nemi vágy csökkenést okozhat).
  Alavási apnoe: ritkán fordul elő, jelenléte kontraindikálja a tesztoszteron adását.
  Hereméret csökkenés (k.b.10-15%-os), oka az agyalapi mirigy működésének gátlása. Megoldás heti 2x250-500 IU HCG adása.
  Magas vérnyomás/vizesedés: oka a magasabb ösztrogén szint. Tesztoszteron adásának csökkentése, vérnyomáscsökkentő adása, magnézium (600 mg/nap), B 6 vitamin (100-200mg/nap), ösztradiol szint ellenőrzése.
  Spermium szám csökkenés: oka az agyalapi mirigy gátlása. Amennyiben gyermeket szeretne kezelés előtt tájékoztassa orvosát.

  Tévhitek a tesztoszteron kezeléssel kapcsolatban

  Tesztoszteron kezelés NEM OKOZ PROSZTATA RÁKOT!
  Az egyik tévhit a tesztoszteron kezeléssel kapcsolatban, hogy prosztata rákot okoz. Egyetlen egy tanulmány sem igazolta, hogy a tesztoszteron pótlás prosztata rákot okoz. Eredetileg ez az elmélet Huggins és Hodges munkásságához kötődik. Tanulmányaikban azt találták, hogy tesztoszteron szint jelentős csökkentésével a prosztatata rák visszafejlődik, tesztoszteron adására pedig növekedésnek indul.
  A mai napig a prosztata rákok egy részét úgy kezelik, hogy a tesztoszteron termelést leállítják ill. az androgén receptorokat blokkolják.
  2014-ben Eisenber és mtsai. 20 éve anyagát vizsgálták meg, olyan férfiakat akik tesztsozteront kaptak, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a prosztata rák előfordulása nem emelkedett.
  Egy tanulságos cikk a tesztoszteron és prosztata rák témával kapcsolatban:
  http://www.harvardprostateknowledge.org/a-harvard-expert-shares-his-thoughts-on-testosterone-replacement-therapy
  A tesztoszteron kezelés megkezdése előtt ellenőrizni kell a prosztatát, PSA vizsgálatot kell végezni ill. a kezelés során évente félévente PSA vizsgálatot kell végezni.

  A tesztoszteron kezelés nem fokozza a kardiális betegségek előfordulását.
  Tesztoszteron pótlás fokozza a kardiovaszkuláris betegségek előfordulását. Az utóbbi időben 2014-ben megjelentek olyan tanulmányok, mely szerint a tesztoszteron kezelés fokozza a különböző szívbetegségek előfordulását. Ezeknek a tanulmányoknak az eredményeivel több kutató és klinikus nem ért egyet pl. a betegek megfelelő labor követésével, a tesztoszteron kezelés ellenére kapott alacsony tesztoszteron szinttel stb. Ennek ellentmond, hogy több 2014-es cikk éppen a tesztoszteron kezelés pozitív hatásairól ír.
  Alacsony tesztoszteron szintnél magasabb a mortalitás és a koronária betegségek előfordulása.
  A tesztoszteron kezelés transzdermális géllel csökkentette az anginás epizódok számát. A teszoszteron pótlással csökken a krónikus érgyulladás,csökken a CRP és fibrinogén szint, csökken az érelmeszesedés, nő a szív teljesítménye.
  Cikkek ezzel kapcsolatban:
  http://www.medscape.com/viewarticle/841098?src=sttwit
  http://www.practiceupdate.com/j/cd7eee32-a653-4104-9534-9bfabc3b85ec?elsca1=soc_share-this-twitter&elsca2=social&elsca3=twitter
  Tehát a tesztoszteron kezelés nem növeli a kardiális betegségek előfordulását. A tesztoszteron kezelés javítja a szívműködést, a glikémiás kontrollt, csökkenti az elhízást a csípőtérfogatot.
  A normál tesztoszteron szint javítja a
  szívműködést.

  Összefoglalásként elmondható, hogy a tesztoszteron szint optimalizálása csökkenti a különböző betegségek okozta mortalitást, javítja a szexuális teljesítményt, javítja a kardiális állapotot, javítja a testfelépítést, javítja a gondolkodást, a koncnetrációt, csökkenti a depressziót, a gyulladást, javítja a glikémiás kontrollt, javítja az életminőséget.

  ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

  Dr. Szabó Ferenc
  androlólus-urológus adjunktus
  Andrológiai magánrendelésünkön férfi meddőség, merevedési zavararok, prosztata problémák, tesztoszteron hiány, here és péniszbetegségek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.

  KAPCSOLAT

  Időpont egyeztetés:
  HUMANCELL
  06-20-38-40-408
  számon (szerda,csütörtöki rendelésre)

  SZERDA: 9-16-ig, CSÜTÖRTÖK: 9-18:30-ig

  REPROSYS
  06-30-22-44-139
  számon
  (keddi rendelésre)

  KEDD:10-16-ig

  SZERDAI ÉS CSÜTÖRTÖKI RENDELÉS
  Rendelés helye:
  Humancell Őssejtbank
  Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.

  KEDDI RENDELÉS
  Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ


  SZOLGÁLTATÁSAINK:

  • alap spermavizsgálat (szám, mozgás, morfolólógai stb.)
  • speciális spermavizsgálatok (HBA, SCSA spermium DNS fragmentáció, spermium acrosoma reakció vizsgálat, MAR teszt, ROS teszt)
  • prosztata PMN elasztáz és IL6 és IL8 vizsgálat
  • andrológia és urológiai szakvizsgálat
  • here és pénisz ultrahang
  • hormon vizsgálatok (FHS, LH, tesztoszteron, prolaktin, TSH)
  • genetika vizsgálat (kariotpizálás, Y kromoszóma mikrodeléció, CFTR mutáció)
  • gyulladások vizsgálata (ondó és vizelet tenyésztés)
  • speciális PCR vizsgálatok (Chlamydia, Ureoplasma, HPV)
  • condyloma szűrés és kezelés (HPV PCR)
  • általános laborvizsgálatok
  • prosztata szűrés (PSA, vizelet, ultrahang)
  • általános laborvizsgálatok
  • REPROSYS TERMÉKENYSÉGI KÖZPONTBAN teljeskörű lombik program előtti kivizsgálás és lombik program
  • ismétlődő vetélések kivizsgálása