Andrológiai Magánrendelés

Dr. Szabó Ferenc andrológus urológus
Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus
Rendelés:
Humancell Őssejtbank: szerda, csütörtök
Reprosys Termékenységi központ: kedd
REPROSYS RENDELÉS (ÚJ)
KEDD:10-16-ig
ELŐJEGYZÉS:06-30-22-44-139 vagy
06-1-613-6293

(Hétfőtől péntekig 9-16-ig)
Rendelés helye: Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ (M0 Megyeri hídtól 2 percre)
HUMANCELL RENDELÉS
SZERDA:9-16-ig
CSÜTÖRTÖK:9-18:30-ig

ELŐJEGYZÉS:
06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-17-ig)
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)
Rövid előjegyzés!
A Reprosysban 1 héten belül fogadjuk!
Dr. Szabó Ferenc andrológus
Dr. Szabó Ferenc
Andrológus, urológus szakorvos. Európia Andrológiai Akadémia Andrológus szakorvosa. 2000 óta foglalkozom andrológiával,
2007 óta végzek andrológiai szakrendelést a Humancell Őssejtbankban, elsősorban férfi meddőség, merevedési zavarok, prosztata problémák, here és pénisz betegségeinek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.
Műtéti háttér Rókus Kórház egynapos sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van.
védőnő
Mika Zsuzsanna és Szalai Anita asszisztenseket lehet hívni időpont egyeztetés, különböző vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések esetén.
Telefon: munkanapokon 06-20-38-40-408 számon.
Rendelő címe: Bp. VIII. ker. Fiumei út 7.
Humancell Őssejtbank
Nagy Melinda biológus
Nagy Melinda biológus, M.Sc. embriológus.
Több meddőségi centrum vezető biológusaként nagyon sok tapasztalattal rendelkezik a különböző sperma vizsgálati módszerekben is. QuDeGA német minősítő vizsgát tett. HBA és SCSA és HALO spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is végez.
humamcell
Rendelésünk szerdán és csütörtökön a Humancell Őssejtbankban történik. A Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005-ben jött létre elsősorban köldökzsínorvér fagyasztással, donor sperma tárolással, spermafagyasztással foglalkozik. 2007-től andrológiai szakrendelést folytatunk, teljeskörű andrológiai kivizsgálással és teljes labor háttérrel, QuaDeGa laborminősítésű alap spermatogram vizsgálattal ill. speciális spermavizsgálatokkal.
CÍM: BUDAPEST VIII. KER. FIUMEI ÚT 7.
Reprosys Rendelő
Keddi napon a rendelés a Reprosys Termékenységi központban történik.
A Reprosys Termékenységi Központ a meddőség teljekörű kivizsgálás és kezelése történik az alap vizsgálatoktól a lombik programig. A férfi meddőség teljeskörű kivizsgálása és kezelése is lehetséges. Az alap spermavizsgálaton kívül a legmodernebb funkcionális spermavizsgálatokig (SCSA spermium DNS fragmentáció, acrosoma reakciós vizsgálat, spermium ROS vizsgálat stb.). Lehetőség van különböző andrológiai műtétek végzésésre is pl: herebiopszia, varicokele, herecysta stb..
CÍM: Budapest IV KER. MEGYERI ÚT 53.

FÉRFI ÖREGEDÉS ANDROLÓGIAI VONATKOZÁSAI

Öregedés folyamata


Az öregedés egy normális fiziológiai folyamat. Az öregedés folyamata során a szervek morfológiai és funkcionális változásokon mennek keresztül, mely során csökken a működésük hatásfoka.
Az öregedés folyamatának megértésére több fajta elmélet létezik. A gének 30%-ban határozzák meg a várható élettartamot. Különféle teóriák: genetikai, ún. telomér, mutációs, különböző anyagok felhalmozódása (pl: lipofuscin) következtében létrejövő makormolekula károsodás, autoimmun okok (antitestek keletkeznek melyek sejtkárosodást okoznak).

Szexuális változások öregkorban


Az izgalmi szak elhúzódik, a az erekció eléréséig hosszabb idő telik el, a erekciótól a magömlésig eltelt idő hosszabb, az erekciókhoz eléréséhez erősebb stimuláció szükséges, az orgamus kontroll jobb, az orgazmus fázis rövidebb. A ejakulátum kilövellési erőssége gyengébb. Az éjszakai merevedés erőssége és hossza csökken.
60 év felett a férfiak 90%-nak van szexuális aktivitása, 80 év felett kb. 60%-nak.
Több oka van a csökkent szexuális együttlétnek: a szívbetegségek, hypertonia, vese és cukorbetegség. Gyógyszerek: magas vérnyomás, nyugtatók. Pzsihés okok. Pszihoszmatikus betegsége: colitis, székrekedés stb.

Az erekciót befolyásoló tényezők

Megtermékenyítő képesség öregkorban


Pablo Picasso, Charley Chaplin, Anthony Quinn, Julio Iglesias és Marlon Brando híres férfiak akik öregkorban lettek apák. Nekik mindannyiuknak fiatal feleségük volt. A különböző vizsgálatok azt igazolták, hogy a létrejövő terhességek száma nem különbözött azoknál a férfiaknál akik 50-en túl voltak, azokéval összhasonlítva akik 35 év alattiak voltak. Idősebb férfiaknál akiknek a felesége 25 év körüli terhességig létrejöttéig eltelt idő háromszor hosszabb lehet 40 éves kor felett (kb. 28 hónap).
Idősebb korban tehát sokkal hoszzabb a teherbe ejtésig eltelt idő. Az idősebb férfiakat a férfi meddőség szempontjából úgyanúgy kell diagnosztizálni és kezelni mint a fiatal férfiakat.

Megtermékenyítés után létrejövő eltérések idős korban.


Vetélés és az apa kora.


A terhessége 30-70%-a vetéléssel végződik, a legtöbbnek az oka ismeretlen. 50 év feletti férfiak által okozott terhesség esetén dupla esély van a vetélés kialakulásának. A vetelés esélye még nagyobb ha a nő 30 év feletti. A vetelés oka gyakran kromoszóma rendellénesség pl: Down kór.
Egy rövid magyarázat arra, hogy miért nagyobb a genetika kockázat: a spermium ős sejtek serdülőkorig kb. 30-szor osztódnak, ezek a sejtek egy év alatt k.b.23 –szor osztódnak, ez 20 éves korban 200 osztódás 45 éves korban 770 osztódásnak felelnek meg. Tehát egy spermium ős sejt 45 éves korra mát túl van 770 osztódáson, ebből következik, hogy több DNS mutáció fordul elő, fokozódik a genetika eltérsek száma. Csökken a DNS javító mechanizmusok funkciója. Ezekből következik, hogy idős férfi hímivarsejtje sokkal sérülékenyebb.
Mindezeket elmondva összefoglalható, hogy idős korban csökken a férfiak megtermékenyítő képessége és a genetikai mutációk és vetélések száma is magasabb lehet, de önmagában az előrehaladott férfi korban okozott terhesség nem indikációja az intenzív prenatális diagnosztikának.

Szex hormonok változása (tesztoszteron változása az öregedéssel)


A „ férfi klimax” mintegy hirtelen kialakuló korfüggő herefunkció változás, a női klimaxhoz hasonlítva NEM LÉTEZIK. A megtermékenyítő képesség hirtelen elvesztése nem fordul elő. Tesztoszteron szint csökkenés a kor előrehaladtával megfigyelhető.
3 fő oka van a tesztoszteron szint csökkenésnek: az ún. a herében lévő tesztoszteron termelő sejtek (Leydig sejt) számának és funkciójának csökkenése, az LH szint enyhe emelkedése, és a központi idegrendszerben lévő hipothalamusz-agyalapi mirigy funkciójának csökkenése miatt.

Here funkció változások öregkorban


A heretérfogat csökkenése nem figyelhető meg öregkorban. A here szövettani képe is teljesen normális lehet. Természetesen néhány idős férfinál here sorvadás megfigyelhető ez elsősorban az érelmeszesedés következtében kialkuló keringési zavar következménye.

Spermium paraméterek öregkorban


Nagyszámú adatok ebben a korcsoportban nem érhetők el. A spermiumok száma nem csökken, spermiuk sebessége lassabb, a sperma térfogata csökken, a normális spermium alakok száma is kisebb.
Megtermékenyítő képesség öregkorban

Öregkori tesztoszteron hormon csökkenés tünetei, LOHAz öregedő férfi tesztoszteron csökkenésének tünetei klinikai és tesztoszteron szint normális szint alá csökkenésével járnak. Az idősödő férfi tesztoszteron szint csökkenése nem csak a nemi vágyat, a merevedést, a vörösvérsejt termelést, csont anyagcserét, az izomerőt és zsír eloszlást szabályozza.
A csökkent tesztoszteron szint miatt csökken a nemi vágy, a merevedés erőssége, fáradtság alakul ki, csökken az izomerő, csontritkulás és vérszegénygég alakul ki.
Azoknál a fériaknál akiknél a tesztoszteron szint alacsony a halálozási arány magasabb.
Alacsony tesztoszteron szint tünetei
Az első fő tünet a csökkent nemi vágy, erekciós problémák, csökkenő izomerő, hasi elhízás, fáradékonyság, hangulat ingadozás. Természetesen a különböző betegségek pl: vese betegség, krónikus tüdőbetegség, izületi gyulladások, cukorbetegség következtében létrejövő tünetek nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Csontrikulás


A tesztoszteron hiány miatt fokozódik a csontritkulás kialakulsának a veszélye, ezért ilyen panaszok vagy tünetek esetén tesztoszteron szintet is vizsgálni kell.


Metabolikus szindróma

A fizikai aktivitás csökkenése, a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása, fokozott zsirbevitel miatt az elhízás alakul ki. A hasi elhízás és főleg a belek körül felhalmozódott (ún. viscerális zsirszövet) magas aktivitású hormont termelő szervként működik, melynek következtében megnő a vérnyomás,megváltozik a zsír és cukor anygacsere ezekez a változásokat hívják metabolikus szindrómának. A hasi zsír gyulladásos eredetű ún. cytokineket és különböző hormon hatású anyagokat termel, ennek következtében többszörösére (k.b. 3x) nő az infarktus, az agyvérzés kockázata. A cukorbetegség kialkulásának veszélye ötszörösére nő.
A hasi elhízás tehát az egyik fő oka ezeknek a problémáknak, jelenleg Európában normál hasi térfogat 94 cm.
A centrális hasi elhízás gyakrab jár együtt a tesztoszteron hiánnyal.

Pszihoszomatikus változások

Általánosan elmondható, hogy alacsony tesztoszteron szint esetén gyakrabban alakulnak ki a depresszió és hangulati zavarok.
Az androgén hiány tünetei lehetnék még alvási zavarok, hőhullámok, fizikai gyengeség, csökkent libidó, memória zavarok, energiahiány.

Hormon (tesztoszteron) pótlás idős korban.


Két esetben abszolút kontraindikált (nem lehet adni) tesztoszteront adni: proszatarák és emlőtumor eseteiben. Fokozott figylemmel adható prosztata nagyobbodás, alvási apnoe és fokozott vér viszkozitás esetén.
A tesztoszteron kezelést követően csökken a testzsír tartalom, nő az izomerő, jelentősen javul a vércukor szint és a különböző vér zsírsavak szintje. Javul a pszihés állapot, a teljesítő képesség. Javul az erekció minősége is.
A kezelés során rendszeresen kell ellenőrzi a prosztatát a PSA-t, vörös vérsejtek számát, a májfunkciókat.

A prosztata nagyobbodás és merevedési zavar összefüggéseAz újabb kutatások bebizonyították, hogy az alsó húgyuti tüneteknél, vizelési panaszoknál egyértelműen magasabb a merevedési zavar előfordulása is. Tehát akiknél fokozódó vizelési panaszok, prosztata megnagyobbodás alakul ki sokkal gyakrabban észlelhető különböző fokú merevedési zavar is. Ennek többféle magyarázata is van egyrész megváltozik a szervek ún. NO (nitrogén monoxid termelése), mely elegedhetetlen a megfelelő izom relaxációhoz. Egy másik elmélet szerint a fokozott szimpatikus tónus, elhízás, magas vérnyomás, csökkent fizikai aktivitás miatt alakul ki a merevedési zavar. Idősebb korban fokozódik a érelmeszedés a kismedencében és természetes a hímvesszőben is, ez olyan keringési elváltozásokhoz vezet, mely miatt alsó húgyuti tünetek és merevedési zavar alakul ki.
Van olyan elmélet is mely szerint bizonyos izom összehúzó anyagok (pl: Rhoa Kináz) aktivitása fokozódik. Az enzimnek fokozott aktivitása miatt a hímvessző erei összehúzódnak.
Ennek a problémának a kezelése gyógyszeres a különböző alfa blockerek (Tamsol, Omnic, Alfetim stb.) ill. PDE5 (Viagra, Levitra, Cialis) szedése jelentheti.

A merevedési zavarok és vizelési panaszok összefüggése

Prosztata megnagyobbodás és alsó húgyuti tünetek időskorban.A prosztata megnagyobbodás következtében létrejövő vizelési panaszok a prosztata húgycsőre gyakorolt hatásai miatt jönnek lére, míg a vizelési panaszok egyéb oka is lehet pl: kő, daganat, gyulladás stb.
Prosztata nagyobbodás elsősorban korfüggő 60 és 70 év között a férfiak 15-33%-t, 70 és 80 év között 40%-t. A proszatata növekedését a hormon rendszer megváltozott működése okozza. A prosztatában a tesztoszteronból ún. dihidrotesztoszteron keletkezik, ez a vegyület felelős a megnagyobbodásért. A másik ok a tesztoszteron és ösztrogén szint arányváltozása, az ösztrogén szint emelkedése szintén prosztata nagyobbodáshoz vezet.
A tünetek gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés éjjeli gyakori vizelés, reggeli nehezn induló vizelés lehetnek. Ha a hólyag nem ürül ki teljesen az a hólyag izomzat kimerülésének egyik jele.
A diagnózis fizikális vizsgálat, ultrahang, labor és vizelete vizsgálat, PSA, vizelés ármalási vizsgálat és proszatat tünetek kérdőív alapján állítható fel.

Proszatat rák


A proszatat rák Magyarországon 2. leggyakoribb daganatok közé tartozik férfiaknál
A tünetek gyakran a jóindulatú proszatat megnagyobbodás tüneteihez hasonlítanak. Gyakran az első tünet a csontmetasztázis okozta fájdalom a hát és medence területén.
Diagnózishoz
elengedhetelen a ujjal végezett végbélen keresztüli prosztata tapintás és a PSA (prosztata specifikus antigén) és ultrahang vizsgálat. A prosztatarák igazolására végbélen keresztüli szövettani mintavételt kell végezni (általában 10-12 minta).
A kezelés függ a kortól, PSA-tól, a daganat kiterjedésétől és a nyirokcsomó attétektől.
Kezelések: Műtéti megoldás a radikális prosztatektómia, kemoterápia, besugárzás, gyógyszeres kezelés (antiandrogének)
Hasi elhízás, metabolikus szindróma.

A hasi elhízás (95 cm felett) esetén alakul ki a metabolikus szindróma: magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, magas zsírsav szint. Ezek következtében a merevedési zavar, cukorbetegség, agyvérzés, szívinfarktus kialakulásának veszélye fokozódik.

Tesztoszteron szint változás idős korban

ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Szabó Ferenc
androlólus-urológus adjunktus
Andrológiai magánrendelésünkön férfi meddőség, merevedési zavararok, prosztata problémák, tesztoszteron hiány, here és péniszbetegségek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.

KAPCSOLAT

Időpont egyeztetés:
HUMANCELL
06-20-38-40-408
számon (szerda,csütörtöki rendelésre)

SZERDA: 9-16-ig, CSÜTÖRTÖK: 9-18:30-ig

REPROSYS
06-30-22-44-139
számon
(keddi rendelésre)

KEDD:10-16-ig

SZERDAI ÉS CSÜTÖRTÖKI RENDELÉS
Rendelés helye:
Humancell Őssejtbank
Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.

KEDDI RENDELÉS
Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ


SZOLGÁLTATÁSAINK:

 • alap spermavizsgálat (szám, mozgás, morfolólógai stb.)
 • speciális spermavizsgálatok (HBA, SCSA spermium DNS fragmentáció, spermium acrosoma reakció vizsgálat, MAR teszt, ROS teszt)
 • prosztata PMN elasztáz és IL6 és IL8 vizsgálat
 • andrológia és urológiai szakvizsgálat
 • here és pénisz ultrahang
 • hormon vizsgálatok (FHS, LH, tesztoszteron, prolaktin, TSH)
 • genetika vizsgálat (kariotpizálás, Y kromoszóma mikrodeléció, CFTR mutáció)
 • gyulladások vizsgálata (ondó és vizelet tenyésztés)
 • speciális PCR vizsgálatok (Chlamydia, Ureoplasma, HPV)
 • condyloma szűrés és kezelés (HPV PCR)
 • általános laborvizsgálatok
 • prosztata szűrés (PSA, vizelet, ultrahang)
 • általános laborvizsgálatok
 • REPROSYS TERMÉKENYSÉGI KÖZPONTBAN teljeskörű lombik program előtti kivizsgálás és lombik program
 • ismétlődő vetélések kivizsgálása