Andrológiai Magánrendelés

Dr. Szabó Ferenc andrológus urológus
Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus
Rendelés:
Humancell Őssejtbank: szerda, csütörtök
Reprosys Termékenységi központ: kedd
REPROSYS RENDELÉS (ÚJ)
KEDD:10-16-ig
ELŐJEGYZÉS:06-30-22-44-139 vagy
06-1-613-6293

(Hétfőtől péntekig 9-16-ig)
Rendelés helye: Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ (M0 Megyeri hídtól 2 percre)
HUMANCELL RENDELÉS
SZERDA:9-16-ig
CSÜTÖRTÖK:9-18:30-ig

ELŐJEGYZÉS:
06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-17-ig)
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)
Rövid előjegyzés!
A Reprosysban 1 héten belül fogadjuk!
Dr. Szabó Ferenc andrológus
Dr. Szabó Ferenc
Andrológus, urológus szakorvos. Európia Andrológiai Akadémia Andrológus szakorvosa. 2000 óta foglalkozom andrológiával,
2007 óta végzek andrológiai szakrendelést a Humancell Őssejtbankban, elsősorban férfi meddőség, merevedési zavarok, prosztata problémák, here és pénisz betegségeinek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.
Műtéti háttér Rókus Kórház egynapos sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van.
védőnő
Mika Zsuzsanna és Szalai Anita asszisztenseket lehet hívni időpont egyeztetés, különböző vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések esetén.
Telefon: munkanapokon 06-20-38-40-408 számon.
Rendelő címe: Bp. VIII. ker. Fiumei út 7.
Humancell Őssejtbank
Nagy Melinda biológus
Nagy Melinda biológus, M.Sc. embriológus.
Több meddőségi centrum vezető biológusaként nagyon sok tapasztalattal rendelkezik a különböző sperma vizsgálati módszerekben is. QuDeGA német minősítő vizsgát tett. HBA és SCSA és HALO spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is végez.
humamcell
Rendelésünk szerdán és csütörtökön a Humancell Őssejtbankban történik. A Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005-ben jött létre elsősorban köldökzsínorvér fagyasztással, donor sperma tárolással, spermafagyasztással foglalkozik. 2007-től andrológiai szakrendelést folytatunk, teljeskörű andrológiai kivizsgálással és teljes labor háttérrel, QuaDeGa laborminősítésű alap spermatogram vizsgálattal ill. speciális spermavizsgálatokkal.
CÍM: BUDAPEST VIII. KER. FIUMEI ÚT 7.
Reprosys Rendelő
Keddi napon a rendelés a Reprosys Termékenységi központban történik.
A Reprosys Termékenységi Központ a meddőség teljekörű kivizsgálás és kezelése történik az alap vizsgálatoktól a lombik programig. A férfi meddőség teljeskörű kivizsgálása és kezelése is lehetséges. Az alap spermavizsgálaton kívül a legmodernebb funkcionális spermavizsgálatokig (SCSA spermium DNS fragmentáció, acrosoma reakciós vizsgálat, spermium ROS vizsgálat stb.). Lehetőség van különböző andrológiai műtétek végzésésre is pl: herebiopszia, varicokele, herecysta stb..
CÍM: Budapest IV KER. MEGYERI ÚT 53.
×
A műtétek altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történnek. Műtétre a Rókus Kórház Egynapos Sebészetén és Reprosys Termékenységi Központbanvan lehetőség.A műtét előtt személyes konzultáció szükséges. Amennyiben konzultációt szeretne hívja a 06-20-38-40-408 számot.
Eseteismertetések herebiopsziával kapcsoltban:
1. ESET hereleszállási zavar: rj 36 éves, felesége 34 éves. 1 éve szeretnének gyermeket. Feleség kivizsgálásánál endometriozis igazolódott, amit műtétileg megoldottak. Férjnél azoospermia (hímivarsejtek teljes hiánya) igazolódott. Hormon vizsgálatok rendben voltak. Genetika normális (46 XY, Y kromoszóma mikrodeléció negatív). Férjnél gyermekkorban hereleszállási zavar miatt bal oldali hereműtét történt ( 2 évesen). A herék 12 ml nagyságúak. Kétoldali térkép biopsziát végeztünk, mindkét heréből 2-2 mintát vettünk. A bal herében nem volt spermatogenesis, a jobb herében mindkét mintában kiérett spermiumok voltak. A mintát fagyasztásra küldtük, melyből későbbiekben lombik megtermékenyítést végeztek.
2. ESET genetika/Sertoli Cell Only (SCO): Férj 29 éves, feleség 28 éves. 1 éve szeretnének gyermeket. Elvégezett spermatogram azoospermiat ( hímivarsejtek teljes hiányát) igazolta. A hormon vizsgálatban FSH magas (15), tesztoszteron alacsony (8 nmol/l) volt. Mindkét here 14 ml térfogatú, a here UH microlithiazist (here meszesedése) igazolta. Kétoldali here térképbiopsziát végeztünk. A herében nem találtunk kiérett hímivarsejtet. A szövettani vizsgálat Sertoli Cell Only szindrómát igazolt, vagyis csak ún. dajka sejtek jelenlétét. Ez egy végleges állapot gyógyítani nem lehet. Ebben az esetben a párnak donor inszemináció lehetőségét javasoltam.
3. ESET ondóúti elzáródás: A férj 34 éves, feleség 32 éves. 2 éve szeretnének gyermeket. Férjnél elvégezett spermatogram azoospermiat (ondósejtek teljes hiánya) mutatta. Az ondótérfogat nagyon alacsony 0.4 ml és alacsony pH (6.4) volt. Mindkét here normál méretű. Hormon vizsgalatok és genetika normális. Ezek a vizsgálati eredmények elzáródásos okot feltételeznek. Más intézetben elvégezett kétoldali térképbiopszia minden mintában normál hímivarsejt termelést igazolt, a mintát fagyasztára küldték. A CT vizsgálat prosztatában cystát írt le, melyet követően húgycsövön keresztüli rezekcióval az ondódombot bevágva a cystát megnyitottuk, a műtét után hímivarsejt szám 10 mill/ml volt.
herebiopszia2
A herebiopszia indikációja

1. azoospermia (nincs spermium az ondóban, lehet elzáródásos vagy nem elzáródásos ok).

2. here microlithiázisa (UH képen kis meszesedések a herébe)- heredaganat megelőzése miatt.

3. felnőttkori rejtett heréjűség - spermatogenezis megitélése ill. heretumor gyanú kizárása miatt.

4. ellenoldali heretumor miatt.

A herebiopsziát leggyakrabban azoospermia (hímivarsejt teljes hiánya az ondóban) miatt végezzük. Azoospermia oka lehet elzáródás, tehát valamilyen ok miatt nem tudnak ürülni a hímivarjetek. Elzáródás nagyon gyakran a mellékherében alakul ki legtöbbször gyulladás következtében, de kialakulhat az ondóvezetékben és a prosztata szintjén is. Az ondóvezeték elzáródás gyakran korábbi művi meddővétételből ered. A prosztata szintjén sok esetben különböző cysták vagy fejlődési rendellenesség okozza a problémát. Nem elzáródásos azoospermiában valamilyen hereszövet működési zavar okozza a problémát. Ezekben az esetekben sokszor a spermium érés különböző zavarai láthatóak. Az elzáródásos azoospermiák esetén elég lehet csak egyik heréből mintát venni, a nem elzáródásos esetek lehetőség szerint mindkét heréből ( ha van) mintát kell venni. A műtét előtt szükség van hormon vizsgálatra (FSH,LH, tesztoszteron, prolaktin), genetikai vizsgálatra és here ultrahangra. Ezt a három vizsgálatot minden esetben el kell végezni. A hormon vizsgálat és here UH is nagyon értékes információt nyújt a here állapotáról.
Azoospermia esetén fontos a genetikai vizsgálatok elvégzése is (Y kromoszóma mikrodeléció), ha a vizsgálat a ill. b tipusú deléciót igazol, akkor NINCS értelme elvégezni a biopsziát. Ha c tipusú mikrodeléció igazolódik akkor 50% az esélye a hímivarsejt nyerésnek és k.b. 10 % a sikeres fertilizáció aránya.
A herebiopszia kivitelezése

A herebiopsziát többféle módon végzik, mivel a herében a spermatogenezis nem mindehol egyforma, ezért ún. térkép biopsziát kell végezni mindkét heréből.
Újabban ún. mikrosebészeti térképbiopszia is végezhető, mely során csak nagyon kis mennyiségű hereszövet került eltávolításra.
A műtét során a herezsacskó középső részén ejtett 2-3 cm-es metszésből a herét feltárjuk, a here alsó és felső polusából mintát veszünk. Nagyon fontos a kivett minta szövettani vizsgálata és fagyasztása (kriopreservatio) történő küldése.
A kriopreservatio módszerével a női ciklus idejétől függetlenül lehet a mintát felhasználni, tehát a herebiopsziás minatvételnek nem a peteleszívás napján kell történnie. Sikeresség szempontjából a nem elzáródásos azoospermiák esetén fagyasztott mintákat használva kissé alacsonyabb, mig elzáródásos azoospermiák esetén ugyanannyi a terhesség esélye mint a peteleszívással egyidőben végzett nem fagyasztott mintatvétel.
A nem azoospermiás esetekben a friss szövetmintából kinyert hímivarsejtekkel jobb a petesejtek megtermékenyülési aránya ill. amikor nagyon kevés hímivarsejt található firss minta esetén kisebb a veszteség mint a fagyasztott spermiumok eetében.A here középső részéről vett szövetminta.

herebiopszia3
A kivett minták szövettani értékelése

A szövettani eredmények az alábbiak lehetnek.

1. csökent az ún. kiérett spermiumok száma.

2. a spemiumok érése csak egy bizonyos szintig jut el ez az érési gátlás jelensége.

3. a herében nincsenek spermium ős sejtek, csak az ún. dajka sejtek ez a Sertoli sejt szindróma (SCO).

4. ha az őssejtek (spermatogoniumok) és a dajka sejtek (Sertoli) is hiányoznak, a csatornák fala heges megvastagodott ezt a jelenséget tubuláris hegesedésnek (tubular shadow) nevezik.

5. ha sok a sokmagvú sejtek száma, osztódási eltérés látható ezt megalospermatocyta-nak nevezzük.

6. a mintában lehetnek daganatsejtek, daganat gyanús sejtek és a microlithiais nevű eltérés is.

A kivett herebiopszás mintákat kémcsövekbe helyezzük.

Herebiopsziás minták

Herebiopszia műtéti kivitelezése. A műtét során hereszövetet távolítunk el.

Herebiopszia műtéti képe.

ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Szabó Ferenc
androlólus-urológus adjunktus
Andrológiai magánrendelésünkön férfi meddőség, merevedési zavararok, prosztata problémák, tesztoszteron hiány, here és péniszbetegségek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.

KAPCSOLAT

Időpont egyeztetés:
HUMANCELL
06-20-38-40-408
számon (szerda,csütörtöki rendelésre)

SZERDA: 9-16-ig, CSÜTÖRTÖK: 9-18:30-ig

REPROSYS
06-30-22-44-139
számon
(keddi rendelésre)

KEDD:10-16-ig

SZERDAI ÉS CSÜTÖRTÖKI RENDELÉS
Rendelés helye:
Humancell Őssejtbank
Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.

KEDDI RENDELÉS
Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ


SZOLGÁLTATÁSAINK:

 • alap spermavizsgálat (szám, mozgás, morfolólógai stb.)
 • speciális spermavizsgálatok (HBA, SCSA spermium DNS fragmentáció, spermium acrosoma reakció vizsgálat, MAR teszt, ROS teszt)
 • prosztata PMN elasztáz és IL6 és IL8 vizsgálat
 • andrológia és urológiai szakvizsgálat
 • here és pénisz ultrahang
 • hormon vizsgálatok (FHS, LH, tesztoszteron, prolaktin, TSH)
 • genetika vizsgálat (kariotpizálás, Y kromoszóma mikrodeléció, CFTR mutáció)
 • gyulladások vizsgálata (ondó és vizelet tenyésztés)
 • speciális PCR vizsgálatok (Chlamydia, Ureoplasma, HPV)
 • condyloma szűrés és kezelés (HPV PCR)
 • általános laborvizsgálatok
 • prosztata szűrés (PSA, vizelet, ultrahang)
 • általános laborvizsgálatok
 • REPROSYS TERMÉKENYSÉGI KÖZPONTBAN teljeskörű lombik program előtti kivizsgálás és lombik program
 • ismétlődő vetélések kivizsgálása