Andrológiai Magánrendelés

Dr. Szabó Ferenc andrológus urológus
Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus
Rendelés:
Humancell Őssejtbank: szerda, csütörtök
Reprosys Termékenységi központ: kedd
REPROSYS RENDELÉS (ÚJ)
KEDD:10-16-ig
ELŐJEGYZÉS:06-30-22-44-139 vagy
06-1-613-6293

(Hétfőtől péntekig 9-16-ig)
Rendelés helye: Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ (M0 Megyeri hídtól 2 percre)
HUMANCELL RENDELÉS
SZERDA:9-16-ig
CSÜTÖRTÖK:9-18:30-ig

ELŐJEGYZÉS:
06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-17-ig)
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)
Rövid előjegyzés!
A Reprosysban 1 héten belül fogadjuk!
Dr. Szabó Ferenc andrológus
Dr. Szabó Ferenc
Andrológus, urológus szakorvos. Európia Andrológiai Akadémia Andrológus szakorvosa. 2000 óta foglalkozom andrológiával,
2007 óta végzek andrológiai szakrendelést a Humancell Őssejtbankban, elsősorban férfi meddőség, merevedési zavarok, prosztata problémák, here és pénisz betegségeinek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.
Műtéti háttér Rókus Kórház egynapos sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van.
védőnő
Mika Zsuzsanna és Szalai Anita asszisztenseket lehet hívni időpont egyeztetés, különböző vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések esetén.
Telefon: munkanapokon 06-20-38-40-408 számon.
Rendelő címe: Bp. VIII. ker. Fiumei út 7.
Humancell Őssejtbank
Nagy Melinda biológus
Nagy Melinda biológus, M.Sc. embriológus.
Több meddőségi centrum vezető biológusaként nagyon sok tapasztalattal rendelkezik a különböző sperma vizsgálati módszerekben is. QuDeGA német minősítő vizsgát tett. HBA és SCSA és HALO spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is végez.
humamcell
Rendelésünk szerdán és csütörtökön a Humancell Őssejtbankban történik. A Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005-ben jött létre elsősorban köldökzsínorvér fagyasztással, donor sperma tárolással, spermafagyasztással foglalkozik. 2007-től andrológiai szakrendelést folytatunk, teljeskörű andrológiai kivizsgálással és teljes labor háttérrel, QuaDeGa laborminősítésű alap spermatogram vizsgálattal ill. speciális spermavizsgálatokkal.
CÍM: BUDAPEST VIII. KER. FIUMEI ÚT 7.
Reprosys Rendelő
Keddi napon a rendelés a Reprosys Termékenységi központban történik.
A Reprosys Termékenységi Központ a meddőség teljekörű kivizsgálás és kezelése történik az alap vizsgálatoktól a lombik programig. A férfi meddőség teljeskörű kivizsgálása és kezelése is lehetséges. Az alap spermavizsgálaton kívül a legmodernebb funkcionális spermavizsgálatokig (SCSA spermium DNS fragmentáció, acrosoma reakciós vizsgálat, spermium ROS vizsgálat stb.). Lehetőség van különböző andrológiai műtétek végzésésre is pl: herebiopszia, varicokele, herecysta stb..
CÍM: Budapest IV KER. MEGYERI ÚT 53.
×
A műtétek altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történnek. Műtétre a Rókus Kórház Egynapos Sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van lehetőség.A műtét előtt személyes konzultáció szükséges. Amennyiben konzultációt szeretne hívja a 06-20-38-40-408 számot.
Esetismertetések (varicokele, herevisszér tágulat) témakörében:

1. ESET klasszikus:
Férj 32 éves, feleség 30 éves. 1.5 éve szeretnének gyermeket. Női kivizsgálás negatív.
A férjnél a spermatogram vizsgálat csökkent mozgási paraméterek igazolt. Fizikálisan a férjnél bal oldali here körül tág vénás hálózat igazolódott, melyet a here ultrahang is megerősített. A műtét elvégzését követően 6 hónap múlva a spermatogram normalizálódott. 10 hónap múlva spontán terhesség jött létre.
2.ESET lombik után varicokele műtét: férfi oldali meddőség miatt előző kapcsolatban 2 sikertelen lombik, jelenlegi kapcsolatában 1 év óta nem jön létre a terhesség. Az elvégezett andrológiai konzultáció bal oldali varicokelét, alacsony hímivarsejtszámot igazolt. A műtét elvégzését követően 1.5 évvel spontán terhesség jött létre.
3. ESET kétoldali varicokele (ritka):
Férj 34 éves, feleség 32 éves. Egészszéges 4 éves gyermekük van spontán terhességből. 2 éve szeretnének ismételten gyermeket. Az elvégezett spermatogram alacsony spermiumszámot mutatott, konzervatív kezelésre ez a kép nem javult. A férjnél elvégezet vizsgálatok (fizikális és here UH) KÉTOLDALI herevisszér tágulatot igazoltak. KÉTOLDALI varicokele műtétet végeztünk, melyet követően 3 hónap után spontán terhesség következett be, egészséges gyermek született.

Az esetek kapcsán két nagyon fontos tapasztalatom az alapos andrológiai vizsgálat, a herék fizikális és ultrahangos! vizsgálata és hormonvizsgálatok (FSH, LH,tesztoszteron, prolaktin, TSH) elvégzése. A másik tényező az idő, a műtét után a javulásig eltelt idő 6 hónap-2 év is lehet.
Varicokele, herevisszértágulat jelentősége

A varicokele a here körüli vénák tágulatát jelenti. Ennek az oka a vénabillentyűk elégtelensége, a ondóvezetéket körülvevő izmok gyengesége ill. a bal véna merőleges vesevénába ömlése (emiatt a varicokele 95%-ban bal oldali).
A pontos ok, hogy a herevisszér tágulat (varicokele) miért okoz meddőséget jelenleg sem ismert teljesen. Csökkent véráramlás miatt kialakuló fokozott herén belüli nyomás a here sorvadáshoz, csökkent heremérethez vezet. Emelkedik a vénás pangás miatt a here hőmérséklete ez károsítja a spermium termelést. Egy másik ok szerint a vénás visszaáramlás miatt a vese vénából toxikus anyagok kerülnek a heréhez.
A varicokele előfordulása 15-20%.
A varicokele a férfi meddőség második leggyakoribb oka.

Klinikai kép

A varicokele okozhat csökken spermiumszámot, csökkent mozgási paramétereket és morfológiát. A varicokele gyakran megtalálható azoospermia esetén (nincs az ondóban spermium). Gyakran az FSH emelkedik a károsodott csírahám miatt, ha az FSH magas műtéti eredményesség tekintetében rossz prognózist jelent. Előfordulhat here fájdalom és here húzó érzés főleg hosszabb állás vagy erős fizikai munka után. Szoros alsónadrág is fokozhatja a problémát.

Diagnózis

Tapintással állva !!! kell vizsgálni, az ún. Valsalva manőverre (erős hasprés) fokozódik a tágulatat. Hosszan fentálló varicokele csökkenti a here méretét és konzisztenciáját.

Stádium beosztás

I. Fokú tágulat csak Valsalva manőverre tapintható.
II. Fokú tágulat egyértelműen tapintható
III. Fokú tágulat szemmel látható vénás tágulat

A III. fokú here visszértágulat könnyen diagnosztizálható, a kisebb fokú visszértágulat diagnózisa nehezebb lehet, főleg kövérebb betegnél vagy előzetes műtét esetén.
A diagnózis egyértelmű színes ultrahang vizsgálattal l.d here UH vizsgálatok.
A műtéti eredményességet több tényező is befolyásolja pl.a varicokele nagysága, mióta áll fent van e jobb oldali. visszértágulat.

Sebészi módszerek

Többféle módszer létezik
Magas lekötése, subinguinális műtét, laparaszkopos megoldás, Mikrosebészeti módszerek.
A saját gyakorlatomban az ún. subinguinális mikrodisszekciós módszert alkalmazom.
A műtét során a hímvesszőgyök szintje felett ejtett lágyéktáji k.b. 2-3cm-es metszésből előemeljük a funikulust, megnyitjuk és a tág vénákat átvágjuk. A vénák nem kerülnek eltávolításra. Ezáltal a vér csak az ondóvezeték melleti vénákon áramlik vissza. Megszűnik a kóros pangás és a reflux.
A műtétet vagy helyi érzéstelenítésben vagy altatásban ill. gerincközeli érzéstelenítsében végezzük. A kórházban egy éjszakát kell maradni. A műtét után k.b 2 hét pihenés javasolt. 4-6 hét múlva lehet sportolni vagy nehezet emelni. A műtétet követően here körüli vizenyő vagy here gyulladás is nagyon ritkán átmenetileg kialakulhat.
Ha a nyirokkeringés is károsodik here vízserv( hydrokele) is létrejöhet. Ez az estek néhány százaléka (2-5%).
A műtét után 4-6 hónappal ismételt spermatogram elvégzése javasolt.
A műtét után 60-70%-ban javulnak a spermaparaméterek és 40-60%-ban a jön létre terhesség.
Műtéti indikációk (minimális kritériumok) (EAU írányvonalak)

1 év alatt nem jön létre a terhesség.
Varicokele igazolható fizikai és technikai vizsgálattal.
Csökkent hereméret.
Csökkent spermaparaméterek.
FSH nem emelkedik a felső normál érték fölé ( ez kb.7).
Fájdalom esetén.

Még néhány érv a varicokele műtét mellett. Az 1992-es évektől terjedt el az nézet, hogy az inszemináció ill. mesterséges megtermékenyítés sikeressége sokkal nagyob, emiatt nem érdemes a varicokele műtétet elvégezni rossz spermakép esetén. Ezt teljesen rossz szemléletnek tartom, összehasonlítva a varicokele műtét sikerességét, árat és nem utolsósorban a kockázatát a lombik programmal szemben.
Varicokele (here visszértágulat) műtéti vágás helye.
Varicokele (here visszértágulat) műtéti helye

Here visszértágulat (varicokele) műtéti képe.

Varicokele, tág herevisszerek lekötése.
Here visszértágulat (varicokele) műtéti képe. A csipesz hegye az ondóvezetéket mutatja.
Herevisszér tágulat műtéti képe

ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Szabó Ferenc
androlólus-urológus adjunktus
Andrológiai magánrendelésünkön férfi meddőség, merevedési zavararok, prosztata problémák, tesztoszteron hiány, here és péniszbetegségek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.

KAPCSOLAT

Időpont egyeztetés:
HUMANCELL
06-20-38-40-408
számon (szerda,csütörtöki rendelésre)

SZERDA: 9-16-ig, CSÜTÖRTÖK: 9-18:30-ig

REPROSYS
06-30-22-44-139
számon
(keddi rendelésre)

KEDD:10-16-ig

SZERDAI ÉS CSÜTÖRTÖKI RENDELÉS
Rendelés helye:
Humancell Őssejtbank
Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.

KEDDI RENDELÉS
Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ


SZOLGÁLTATÁSAINK:

 • alap spermavizsgálat (szám, mozgás, morfolólógai stb.)
 • speciális spermavizsgálatok (HBA, SCSA spermium DNS fragmentáció, spermium acrosoma reakció vizsgálat, MAR teszt, ROS teszt)
 • prosztata PMN elasztáz és IL6 és IL8 vizsgálat
 • andrológia és urológiai szakvizsgálat
 • here és pénisz ultrahang
 • hormon vizsgálatok (FHS, LH, tesztoszteron, prolaktin, TSH)
 • genetika vizsgálat (kariotpizálás, Y kromoszóma mikrodeléció, CFTR mutáció)
 • gyulladások vizsgálata (ondó és vizelet tenyésztés)
 • speciális PCR vizsgálatok (Chlamydia, Ureoplasma, HPV)
 • condyloma szűrés és kezelés (HPV PCR)
 • általános laborvizsgálatok
 • prosztata szűrés (PSA, vizelet, ultrahang)
 • általános laborvizsgálatok
 • REPROSYS TERMÉKENYSÉGI KÖZPONTBAN teljeskörű lombik program előtti kivizsgálás és lombik program
 • ismétlődő vetélések kivizsgálása