Andrológiai Magánrendelés

Dr. Szabó Ferenc andrológus urológus
Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus
Rendelés:
Humancell Őssejtbank: szerda, csütörtök
Reprosys Termékenységi központ: kedd
REPROSYS RENDELÉS (ÚJ)
KEDD:10-16-ig
ELŐJEGYZÉS:06-30-22-44-139 vagy
06-1-613-6293

(Hétfőtől péntekig 9-16-ig)
Rendelés helye: Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ (M0 Megyeri hídtól 2 percre)
HUMANCELL RENDELÉS
SZERDA:9-16-ig
CSÜTÖRTÖK:9-18:30-ig

ELŐJEGYZÉS:
06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-17-ig)
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)
Rövid előjegyzés!
A Reprosysban 1 héten belül fogadjuk!
Dr. Szabó Ferenc andrológus
Dr. Szabó Ferenc
Andrológus, urológus szakorvos. Európia Andrológiai Akadémia Andrológus szakorvosa. 2000 óta foglalkozom andrológiával,
2007 óta végzek andrológiai szakrendelést a Humancell Őssejtbankban, elsősorban férfi meddőség, merevedési zavarok, prosztata problémák, here és pénisz betegségeinek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.
Műtéti háttér Rókus Kórház egynapos sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van.
védőnő
Mika Zsuzsanna és Szalai Anita asszisztenseket lehet hívni időpont egyeztetés, különböző vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések esetén.
Telefon: munkanapokon 06-20-38-40-408 számon.
Rendelő címe: Bp. VIII. ker. Fiumei út 7.
Humancell Őssejtbank
Nagy Melinda biológus
Nagy Melinda biológus, M.Sc. embriológus.
Több meddőségi centrum vezető biológusaként nagyon sok tapasztalattal rendelkezik a különböző sperma vizsgálati módszerekben is. QuDeGA német minősítő vizsgát tett. HBA és SCSA és HALO spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is végez.
humamcell
Rendelésünk szerdán és csütörtökön a Humancell Őssejtbankban történik. A Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005-ben jött létre elsősorban köldökzsínorvér fagyasztással, donor sperma tárolással, spermafagyasztással foglalkozik. 2007-től andrológiai szakrendelést folytatunk, teljeskörű andrológiai kivizsgálással és teljes labor háttérrel, QuaDeGa laborminősítésű alap spermatogram vizsgálattal ill. speciális spermavizsgálatokkal.
CÍM: BUDAPEST VIII. KER. FIUMEI ÚT 7.
Reprosys Rendelő
Keddi napon a rendelés a Reprosys Termékenységi központban történik.
A Reprosys Termékenységi Központ a meddőség teljekörű kivizsgálás és kezelése történik az alap vizsgálatoktól a lombik programig. A férfi meddőség teljeskörű kivizsgálása és kezelése is lehetséges. Az alap spermavizsgálaton kívül a legmodernebb funkcionális spermavizsgálatokig (SCSA spermium DNS fragmentáció, acrosoma reakciós vizsgálat, spermium ROS vizsgálat stb.). Lehetőség van különböző andrológiai műtétek végzésésre is pl: herebiopszia, varicokele, herecysta stb..
CÍM: Budapest IV KER. MEGYERI ÚT 53.
Intrauterin inszemináció

A mesterséges ondóbevitel egy lehetőség a mesterséges megtermékenyítés módszerein belül.
Intaruterin inszemináció a következő esetekben ajánlott:közösülési képtelenség, szervi elváltozás vagy pszichés ok miatt, a spermiumok rossz minőségi és/vagy mennyiségi problémái, a sperma a méhszájon keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák esetleg spermiumellenes ellenanyag van a nyákban) vagy ismeretlen eredetű meddőség (teljes körű kivizsgálás után a meddőség tényleges okát nem sikerült kideríteni). 
A beavatkozás célja a megfelelő minőségű és mozgású hímivarsejtek petevezetőig való feljuttatása, ahol találkozhatnak a petesejttel. Normális esetben az ondókilövellés (ejakuláció) során a hüvelybe jutott hímivarsejteknek csak körülbelül egy százaléka jut fel a méh üregébe és a petevezetőbe.
Amennyiben a férj vagy élettárs ondóját juttatjuk fel a méh üregébe, a beavatkozást homológ inszeminációnak nevezzük. Ha a férj, vagy élettárs ondója hímivarsejtet nem tartalmaz és életképes spermium valószínűleg a hereszövetben sincs, a pár kérésére megfelelő jogi és szakmai előírások betartásával idegen (donor) spermával donor inszemináció végezhető. Az ismeretlen (anonim) donor személy szűrése kiterjed a fertőző, a szexuálisan átvihető, valamint az öröklődő betegségekre is. 
A kezelés lényege, hogy a női petefészeknek szájon át szedendő tablettával és/vagy injekcióval történő serkentő kezelése után a férfinak a laboratóriumban mosott és megfelelően előkészített  hímivarsejtjeit tápoldat kíséretében egy finom műanyag csövön (katéter) keresztül a méh üregébe juttatják. A hímivarsejtek előkészítése 1-2 órát vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt speciális laboratóriumi technikákkal elválasztják az egészséges, jól mozgó, megtermékenyítésre képes hímivarsejteket a kevésbé életképes hímivarsejtektől és az ondófolyadékban lévő más sejtektől. Ezt, az eredeti ondófolyadékhoz képest sokkal termékenyítőképesebb oldatot juttatják vissza a méh üregébe.
Az inszemináció eredményessége számos faktortól függ. Például azoknál a férfiaknál, akik valamilyen okból közösülésre képtelenek, de a hímivarsejtek száma, mozgása normális, jóval nagyobb az esély, mint akinek kevés és rosszul mozgó spermiuma van. Rossz spermaparaméterek esetén nagyon alacsony a sikeressége. Nőknél 35 éves életkor felett jelentősen csökken a fogamzás valószínűsége. Általában azt mondhatjuk, hogy ha az ondófeljuttatást megfelelő javallat mellett megfelelő időpontban, megfelelő előkészítés után végzik, akkor a teherbe esés esélye egy beavatkozásra számítva 10-15%, négy ciklusra, beavatkozásra számítva 50% körül van. A legnagyobb kockázata az inszeminációnak ma az ikerterhesség, esélye az átlagosnál nagyobb, körülbelül 5-10 %, különösen, ha a beavatkozást megelőzően petefészek-serkentő kezelés történt.
Intrauterin inszemináció
In vitro fertilizáció, ICSI (intracitoplazmatikus spermium injekció)

Ha az IUI kezelés 4-6 cikluson belül nem eredményez terhességet, szóba jöhetnek más megtermékenyítési technikák, például az in vitro fertilizáció vagy ICSI .
Az in vitro fertilizáció ("lombikbébi kezelés") a petefészkek stimulálását jelenti gyógyszerese kezeléssel, a petesejteket megfelelő időpontban ultrahang vezérléssel a petefészekből leszívják és táptalajra helyezik. Ezt követően spermiumokkal megtermékenyítik. Ez történhet IVF módszerrel, mely során a hímivarsejteket a petesejt "mellé" helyezik és természetes módon történik a megtermékenyítés vagy ICSI módszerrel (spermiumok petesejtbe fecskendezik).
Jellemzően a petefészkeket humán gonadotropinokkal stimulálják. Ennek hatására általában több petesejt érik meg (10-12). 3-5 nap után az embriók közül kettőt vagy hármat a hüvelyen keresztül a méhbe juttatnak. A további embriókat folyékony nitrogénben lefagyasztják, hogy később felhasználhassák, ha nem jönne létre terhesség. A terhességi esélye 18-25% körül van.
Azokban az esetekben mikor a spermiumszám nagyon alacsony, vagy csak a hereszövetből lehet hímivarsejteket nyerni ICSI módszert alkalmaznak. Ennek lényege, hogy spermiumkot közvetlenül a petesetbe fecskendezik.
Azokban az esetekben mikor egyátalán nincs saját hímivaresejt, donor megtermékenyítés végezhető (inszemináció, IVF vagy ICSI).
Az in vitro fertilizáció változatai mellett az érettebb embrió bejuttatása (blasztociszta transzfer), más anya (donor) petesejtjeinek alkalmazása, és a fagyasztott embriók beültetése béranyába is lehetséges. Ezek az eljárások számos erkölcsi és etikai kérdést vetnek fel. Ilyenek például a tárolt embriók megsemmisítése (különösen haláleset vagy válás esetén), a jogi anyaság béranya esetén, és a beültetett embriók számának szelektív csökkentése (az abortuszhoz hasonlóan).
ICSI megtermékenyítés
Spermiumszelekció

A mesterséges megtermékenyítés során legjobb minőségű hímivarsejtek szelektálás nem is olyan egyszerű mint gondolnánk.
A szelekció során vigyázni kell arra, hogy a hímivarsejtek ne sérüljenek, ne károsodjanak. Alap esetben a szelekció 400-600 x nagyítású mikroszkóp alap történik, mely során a mozgási, alaki paraméterek és az embriológus tapasztalata alapján történik a spermium kiválasztása. Tudni kell azonban, hogy spermiumok nem mindig egészségesek hordozhatnak hibás génállományt, sérült kromoszómákat ami miatt sikertelen megtermékenyítés vagy korai vetélés alakulhat ki.
Ezért több kutatás és fejlesztés is folyik, hogy hogyan lehet az legjobb génállományú élő sejteket kiszelektálni, mik azok a paraméterek amik arra utalnak, hogy az adott spermium egészséges génállományt hordoz.
Az egyik ilyen módszer amit a reprodukciós központok mai nap is alkalmaznak a PICSI módszer, mely során speciális hyalurinsavat tartalmazó gyűrűhöz tapadt hímivarsejtekkel végzik a mesterséges megtermékenítést, a tapasztalat az, hogy amelyik spermium a gyűrűhöz tapad, az egészségesebb.
Egy új módszer a MSOME (motile sperm organelle morphology examination) ezzel a módszerrel spermium szelekció előtt élő hímivarsejteket vizsgálnak 6000-15 000x nagyítással, a vizsgálat során olyan eltérések láthatók, melyek hagyományos 400x mikorszkóppal nem. Ezeket az eltérésekt osztályozzák és eze alapján történik a spermium szelekció.
A képen ilyen nagy nagyítás mellett láthatóak a hímivarsejtek.
spermium szelekció
Egy másik érdekes spermium szelekciós módszer a MACS (magnetic activated cell sorting), talán mágnesesen aktivált sejt szelekciónak lehetne fordítani. A módszer során v annexinnel 50 nm-es mikrogolyókat kötnek hímivarsejtekhez, majd nagyon erős mágneses oszlopon átengedik a mintát, az egészséges hímivarsejetek a mágnes megköti, így ezek alkalmasak lombikra vagy inszeminációra.

ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Szabó Ferenc
androlólus-urológus adjunktus
Andrológiai magánrendelésünkön férfi meddőség, merevedési zavararok, prosztata problémák, tesztoszteron hiány, here és péniszbetegségek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.

KAPCSOLAT

Időpont egyeztetés:
HUMANCELL
06-20-38-40-408
számon (szerda,csütörtöki rendelésre)

SZERDA: 9-16-ig, CSÜTÖRTÖK: 9-18:30-ig

REPROSYS
06-30-22-44-139
számon
(keddi rendelésre)

KEDD:10-16-ig

SZERDAI ÉS CSÜTÖRTÖKI RENDELÉS
Rendelés helye:
Humancell Őssejtbank
Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.

KEDDI RENDELÉS
Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ


SZOLGÁLTATÁSAINK:

 • alap spermavizsgálat (szám, mozgás, morfolólógai stb.)
 • speciális spermavizsgálatok (HBA, SCSA spermium DNS fragmentáció, spermium acrosoma reakció vizsgálat, MAR teszt, ROS teszt)
 • prosztata PMN elasztáz és IL6 és IL8 vizsgálat
 • andrológia és urológiai szakvizsgálat
 • here és pénisz ultrahang
 • hormon vizsgálatok (FHS, LH, tesztoszteron, prolaktin, TSH)
 • genetika vizsgálat (kariotpizálás, Y kromoszóma mikrodeléció, CFTR mutáció)
 • gyulladások vizsgálata (ondó és vizelet tenyésztés)
 • speciális PCR vizsgálatok (Chlamydia, Ureoplasma, HPV)
 • condyloma szűrés és kezelés (HPV PCR)
 • általános laborvizsgálatok
 • prosztata szűrés (PSA, vizelet, ultrahang)
 • általános laborvizsgálatok
 • REPROSYS TERMÉKENYSÉGI KÖZPONTBAN teljeskörű lombik program előtti kivizsgálás és lombik program
 • ismétlődő vetélések kivizsgálása