Andrológiai Magánrendelés

Dr. Szabó Ferenc andrológus urológus
Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus
Rendelés:
Humancell Őssejtbank: szerda, csütörtök
Reprosys Termékenységi központ: kedd
REPROSYS RENDELÉS (ÚJ)
KEDD:10-16-ig
ELŐJEGYZÉS:06-30-22-44-139 vagy
06-1-613-6293

(Hétfőtől péntekig 9-16-ig)
Rendelés helye: Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ (M0 Megyeri hídtól 2 percre)
HUMANCELL RENDELÉS
SZERDA:9-16-ig
CSÜTÖRTÖK:9-18:30-ig

ELŐJEGYZÉS:
06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-17-ig)
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)
Dr. Szabó Ferenc andrológus
Dr. Szabó Ferenc
Andrológus, urológus szakorvos. Európia Andrológiai Akadémia Andrológus szakorvosa. 2000 óta foglalkozom andrológiával,
2007 óta végzek andrológiai szakrendelést a Humancell Őssejtbankban, elsősorban férfi meddőség, merevedési zavarok, prosztata problémák, here és pénisz betegségeinek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.
Műtéti háttér Rókus Kórház egynapos sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van.
védőnő
Mika Zsuzsanna és Szalai Anita asszisztenseket lehet hívni időpont egyeztetés, különböző vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések esetén.
Telefon: munkanapokon 06-20-38-40-408 számon.
Rendelő címe: Bp. VIII. ker. Fiumei út 7.
Humancell Őssejtbank
Nagy Melinda biológus
Nagy Melinda biológus, M.Sc. embriológus.
Több meddőségi centrum vezető biológusaként nagyon sok tapasztalattal rendelkezik a különböző sperma vizsgálati módszerekben is. QuDeGA német minősítő vizsgát tett. HBA és SCSA és HALO spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is végez.
humamcell
Rendelésünk szerdán és csütörtökön a Humancell Őssejtbankban történik. A Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005-ben jött létre elsősorban köldökzsínorvér fagyasztással, donor sperma tárolással, spermafagyasztással foglalkozik. 2007-től andrológiai szakrendelést folytatunk, teljeskörű andrológiai kivizsgálással és teljes labor háttérrel, QuaDeGa laborminősítésű alap spermatogram vizsgálattal ill. speciális spermavizsgálatokkal.
CÍM: BUDAPEST VIII. KER. FIUMEI ÚT 7.
Reprosys Rendelő
Keddi napon a rendelés a Reprosys Termékenységi központban történik.
A Reprosys Termékenységi Központ a meddőség teljekörű kivizsgálás és kezelése történik az alap vizsgálatoktól a lombik programig. A férfi meddőség teljeskörű kivizsgálása és kezelése is lehetséges. Az alap spermavizsgálaton kívül a legmodernebb funkcionális spermavizsgálatokig (SCSA spermium DNS fragmentáció, acrosoma reakciós vizsgálat, spermium ROS vizsgálat stb.). Lehetőség van különböző andrológiai műtétek végzésésre is pl: herebiopszia, varicokele, herecysta stb..
CÍM: Budapest IV KER. MEGYERI ÚT 53.
Környezeti hatások melyek a spermium termelést befolyásolják

Here előtti toxikus okok

Ösztrogénenk és xenoösztrogének

Az agyalapi mirigy FSH és LH termelését befolyásolják. A terhesség során az anyát ért különböző ösztrogén hatású kemikáliák a here Sertoli sejt proliferációját csökkentik.

Herére ható toxikus szerek

Ezek a hatások vagy az csírasejteket, vagy a Sertoli (dajka) sejteket vagy a Leydig sejtet (tesztoszteron termelő sejt) károsítják. Ez lehet különböző kemikáliák, ezek nagyon különböző az iparban használatos készítmények.

Post tesztikuláris okok

Ezek a vegyszerek elsősorban a mellékhere működését és a spermiumok transzportját és érését gátolják.
Meleg ártalom
Csökken a spermium mozgás, morfológia, csökken a fertilizáció
Röntgen sugárzás
Csökkent spermaszám, mutációk
Nehézfémek
Csökkent morfológia, motilitás
Ösztrogének
Hormonváltozások, genitális malformáció
Fogamzásgátlók
Emlőnagyobbodás, impotencia, csökkent libido
Metoxethanol
Spermium szám csökkenés, morfológia csökkenés
Növényvédő szerek
Csökkent szám, motilitás és morfológia
Oldószerek
Karbon diszulfid
Csökkent spermiumszám, morfológia és motilitás
Dohányzás és férfi meddőség

Dohányos férfiak esetén nem csökkent a teherbeesési arány a nem dohnyosokkal szemben. A dohányzásnak ismer káros hatásai azért vannak a spermatogenezisre.
A dohányfüstben sok olyan vegyület található ami a spermiumok érését gátolja pl: acrolein. Fokozódik az oxidatív stressz is ami szintén gátolja a spermium termelést.
Dohányos férfiak esetén bebizonyosodott, hogy kisebb az IVF és ICSI esélye.


Elektromágneses sugárzás és férfi meddőség

Jelenleg nem bizonyított, hogy az elektromágneses sugárzásnak negatív hatása lenne a spermatoganezisre. Habár az újabb vizsgálatok pl: a WIFI sugárzás esetén, ölben használt laptop (több mint napi 4 órán keresztül) spermium DNS eltéréseket igazoltak.
Elhízás és férfi meddőség

Az elhízásnak összetett hatása van a férfi meddőségre. Egyrészt megváltozik a tesztoszteron metabolizmusa, a zsírban a tesztoszteronból több ösztrogén keletkezik, ami gátolja a agyalapi mirigy működését. Olyan anyagok keletkeznek pl: leptinek melyek alapvetően befolyásolják a spermatogenezist.
Másrészt a herék körül magasabb hőmérséklet alakul ki(lelógó has, combok belső felszínén lévő zsír).
Kövérség és meddőség
Meleg ártalom és férfi meddőség


A meleg ártalom az egyik legegyértelműbben bizonyított here károsító hatás. A melegártalom egyértelműen csökkenti a spermiumok számát és a fertilizáció esélyét. Meleg környzetben dolgozóknál csökken a spermiumszám és fertilitás.
A varicokele, here visszértágulat szintén emeli a here hőmérsékletét, így vezet funkciókárosodáshoz. Azok a férfiak akik napi 3 óránál többet vezetnek szintén számolni lehet a here hőkárosodásával.


Alkohol, drogok, kokain és férfi meddőség

Nagymennyiségű alkoholnak direkt here toxicitása van.
Marihuána, kokain fogyasztása elsősorban a hormontermelést (GnRH, FSH, LH) termelését befolyásolják.
Metabolikus szindróma és férfi meddőség összefüggése

Az utóbbi években a metabolikus szindróma fokozott figyelmet kapott a nem inzulin dependens cukorbetegséggel és a kardiovaskuláris betegségekkel összefüggésben. A metabolikus szindróma több az elhízással kapcsolatos probléma összefoglaló neve. Elsősorban a hasi elhízás, a lipid anyagcsere zavara, magas vérnyomás és inzulin rezisztencia kialakulása jellemzi, ezek az eltérések alakítják ki a különböző kórképeket. Az USA-ban jelenleg 47 millióra becsülik az érintett populáció létszámát.
Metabolikus szindróma esetén a haskörfogat nagyobb 102 cm-nél, triglicerid szint 1.69 nmol/l feletti, az LDL szint 1.04 nmol/alatti, magas vérnyomás 135/85 feletti és 6.1 nmol/l feletti vércukor értékek jellemzőek.
A férfi meddőség és elhízás
Az elhízás több pontot befolyásolja a férfiak megtermékenyítő képességét. Az első egyik ilyen fontos pont a tesztoszteron átalakulása a perifériás zsírszövetben ösztrogénné, ez az armotáz enzim hatására megy végbe a zsírszöveten. Az így keletkezett ösztrogén gátolja a hipotalamusz-hipofízis-here tengely működését és csökkentheti a spermium számot. Másodsorban az elhízás következtében fokozódik az ún. oxidatív stressz ami a spermiumokban lévő DNS károsodását okozza. Az elhízás a suprapubikus és belső combok felszínén lévő zsíszövet miatt emeli a herék hőmérsékletét is.
Több tanulmány is igazolta, hogy elhízott férfiaknál a hipotalamusz-hipofízis-here tengely működésének megváltozása következtében csökken a tesztoszteron, a szabad tesztoszteron és az SHBG (tesztoszteron szállító fehérje molekula) szint. Az FSH és LH szintek normálisak vagy alacsonyabbak lehetnek kövér férfiaknál, ezek a hormonok a spermiumok termelődését és tesztoszteron mennyiségét szabályozzák.
Elhízottaknál fokozódik az ún. leptin hormon szintje is, ez a hormon részt vesz a testsúly szabályozásban, ennek a mennyisége kövérség esetén magasabb ami kihathat a fertilitásra is egyrésztLeydig sejtek működésének megváltoztatása révén, márészt a hipotalamusz gátlása útján is. Nemcsak a leptin hormon szintje emelkedhet hamen a ghrelin hormon szintje is ami szintén a herék működését rontja. Megváltozik az inhibin hormon működése is elhízás esetén ami tulajdonképpen az FSH szintemelkedést gátolja, így a csökkent spermatogenezis esetén várt FSH emelkedés nem követkekezik be. A rezistin nevű hormon egy fehérje ami a zsírszövet és inzulin rezisztenica szabályozásában vesz részt. Kövérség esetén ennek a hormonnak a mennyisége nő ami fokozza az inzulin rezisztenciát ennek következtében nő az oxidatív stressz és ez befolyásolja a fertilitást.
BMI és infertilitás összefüggése:30-as BMI felett hármoszor nagyobb az előfordulása a különböző spermium eltéréseknek. Újabban gyakorlati szempontól talán a has-csípőtérfogat jobban használhatónak tűnik a metabolikus szindróma és elhízás mérésében. Elhízás esetén az ondó térfogat, a motilitás és spermium szám is negatívan korrelál a derék-csípő térfogattal. Ezek a vizsgálatok egyértelműen igazolták a kövérség összefüggését a csökkent tesztoszteron termeléssel és meddőséggel.
Az elhízás során fokozódik a spermiumokban lévő DNS töredezettsége ez az eltérés szintén csökkent megtermékenyítő képességhez vezet.
Az elhízás során fokozódik az oxidatív stressz szintje. Ez tulajdonképpen ún. szabad oxigén gyökök fokozott szintjét jelenti, ezek olyan molekulák amelyek több ponton károsítják a sejtek működését: sejtfalromboló hatás, DNS szál károsító hatás stb. Ezek következtében romlik a spermiumok motilitása (sejtmembrán károsodik), fokozódik a sejtmagban lévő sérült DNS szintje, ezáltal csökken a spermiumok megtermékenyítő képessége.
A inzulin rezsiztencia diszlipidéma szintén fokozhatják az oxidatív stressz kialakulását aminek következtében szintén fokozódik a spermiumokban DNS fragmentáció.
Elhízás gyakran az ún. scrotális lipomatózis jelenségével is járhat ami tulajdonképpen abnormális zsírszövet megjelenése a herevezetékben és a herék körül ami szintén emeli a herék hőmérsékletét.
Cukorbetegés és meddőség
Az fentiekben már említettük, hogy cukorbetegség esetén csökken a tesztoszteron szint, szabad tesztoszteron szint ill. csökkenthet az FSH és LH szint is.
Inzulin rezisztencia esetén csökken a Leydig sejtek tesztoszteron termelő képessége. Egy tanulmányban tesztoszteron adása után csökkent az inzulin rezisztencia, a koleszterin szint, a haskörfogat is, fontos azonban megjegyezni hogy kívülről bevitt tesztoszteron a spermium számot is csökkenti és meddőséget okoz.
A merevedési zavarok és ejakulációs problémák szintén gyakran fordulnak elő cukorbetegségben. A merevedési zavarok kialakulásánk esélye 30%-al nagyobb elhízás esetén. Ez részben neurológiai és vasculáris eredetre visszavezethető problémák. A leggyakoribb magömlései zavar az ún. retrograd ejakuláció mely során az ondó a hólyag fele ürül magömléskor. Ilye esetekben mesterséges megtermékenyítés és különböző gyógyszerek pl. triciklikus antidepresszánsok adása javasolt.
Mit lehet tenni elhízás esetén a fertilitás javítás érdekében?
Első lépés a természetes fogyás. Ez nem mindig egyszerű, sokszor komplex feladat melyben magánrenedelésen dolgozó endokrinológusok, diabetológusok, dietetikusok nagyon sok szakmai támogatást adnak. A fogyással nő a tesztoszteron szint és az inhibin B szint, javul spermiumok minősége, csökken az inzulin és leptin szint, javul az erekció minősége.
Gyógyszerek közül a spermium termelés serkentésére a különböző aromatáz gátlókat használhatjuk, ezek csökkentik a magas ösztrogén szintet.

ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Szabó Ferenc
androlólus-urológus adjunktus
Andrológiai magánrendelésünkön férfi meddőség, merevedési zavararok, prosztata problémák, tesztoszteron hiány, here és péniszbetegségek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.

KAPCSOLAT

Időpont egyeztetés:
HUMANCELL
06-20-38-40-408
számon (szerda,csütörtöki rendelésre)

SZERDA: 9-16-ig, CSÜTÖRTÖK: 9-18:30-ig

REPROSYS
06-30-22-44-139
számon
(keddi rendelésre)

KEDD:10-16-ig

SZERDAI ÉS CSÜTÖRTÖKI RENDELÉS
Rendelés helye:
Humancell Őssejtbank
Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.

KEDDI RENDELÉS
Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ


SZOLGÁLTATÁSAINK:

 • alap spermavizsgálat (szám, mozgás, morfolólógai stb.)
 • speciális spermavizsgálatok (HBA, SCSA spermium DNS fragmentáció, spermium acrosoma reakció vizsgálat, MAR teszt, ROS teszt)
 • prosztata PMN elasztáz és IL6 és IL8 vizsgálat
 • andrológia és urológiai szakvizsgálat
 • here és pénisz ultrahang
 • hormon vizsgálatok (FHS, LH, tesztoszteron, prolaktin, TSH)
 • genetika vizsgálat (kariotpizálás, Y kromoszóma mikrodeléció, CFTR mutáció)
 • gyulladások vizsgálata (ondó és vizelet tenyésztés)
 • speciális PCR vizsgálatok (Chlamydia, Ureoplasma, HPV)
 • condyloma szűrés és kezelés (HPV PCR)
 • általános laborvizsgálatok
 • prosztata szűrés (PSA, vizelet, ultrahang)
 • általános laborvizsgálatok
 • REPROSYS TERMÉKENYSÉGI KÖZPONTBAN teljeskörű lombik program előtti kivizsgálás és lombik program
 • ismétlődő vetélések kivizsgálása